GroenLinks

GroenLinks wil huurders het recht geven om energiebesparing af te dwingen

15 januari 2010

Het realiseren van energiebesparing in huurhuizen schiet nauwelijks op. GroenLinks wil huurders daarom het recht geven om isolatie van hun huis af te dwingen. GroenLinks-Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Kees Vendrik hebben dat vandaag voorgesteld aan het kabinet. A.s. zondag voeren ruim 50 GroenLinks-afdelingen in het hele land actie voor energiebesparing in huizen.

Van Gent: Het huidige winterweer leidt tot hoge energierekeningen. Met name de lage inkomens worden daar de dupe van. Investeren in huizenisolatie is een zeer effectieve maatregel om de energierekening te verlagen. Het voordeel kan oplopen tot ruim driehonderd Euro per jaar. Bovendien is energiebesparing een zege voor het klimaat. Waar wachten we nog op?.

Ruim een jaar geleden hebben de vereniging van woningcorporaties Aedes en de ministers Cramer en Vogelaar afspraken gemaakt over het beter isoleren van huurhuizen. Helaas wil de uitvoering daarvan niet vlotten. Juist daarom is het zaak huurders het recht te geven om huizenisolatie af te dwingen.

Het is diezelfde huurder die er de dupe van wordt als woningcorporaties stil blijven zitten. Maar de passiviteit van corporaties kost niet alleen geld en schade aan het klimaat. We lopen ook banen mis. Werk maken van het isoleren van huurhuizen kan zeker achtduizend banen opleveren, aldus Vendrik.

De lokale GroenLinks-politici roepen zondag hun gemeenten op om werk te maken van huizenisolatie. Ze zullen daarbij standbeelden inpakken met warme kleding. De standbeelden staan symbool voor alle huurders die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Vanaf maandag zijn er fotos van de actie te vinden op www.groenlinks.nl.

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Wonen, Wijken en Integratie over energiebesparing in huurhuizen.


1. Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel Winterweer slaat ook toe via energierekening (Telegraaf, 8 januari 2010)?


2. Deelt u de mening dat het huidige winterweer zal leiden tot hogere energierekeningen en dat de lage inkomens daardoor het hardst getroffen worden?


3. Deelt u de mening dat investeren in isolatie van huurwoningen de meest efficiënte en effectieve maatregel is om de energierekening te verlagen en klimaatverandering aan te pakken?


4. Kunt u inzichtelijk maken wat de stand van zaken is als het gaat om het behalen van de doelstellingen van het convenant Energiebesparing Corporatiesector?
-Hoeveel huurhuizen zijn er, sinds het convenant werd afgesloten, op het niveau van Energielabel B gebracht?
-Liggen de woningbouwcorporaties daarmee op schema voor het halen van de doelstellingen? Zo nee, welke extra stappen gaat u zetten om partijen aan te sporen de gestelde doelstellingen te behalen?


5. Kunt u geluiden uit het veld en van belangenorganisaties, over een moeizaam verloop van het behalen van de gestelde doelstellingen, en een stand van zaken van slechts 20.000 geïsoleerde woningen, bevestigen of ontkrachten?


6. Deelt u de mening dat huurders het initiatief-recht moeten krijgen om isolatie van hun woning bij de woningbouwcorporatie af te dwingen?
-Zo nee, waarom niet?

-Zo ja, is het kabinet voornemens op korte termijn met voorstellen te komen om dit te regelen?7. Kunt u in getallen of percentages aangeven in hoeverre gebruik wordt gemaakt van de crisismaatregelen met betrekking tot energiebesparing, zoals de Energie-investeringsaftrek?