Uitvoering inzameling verpakkingsglas kan doorgaan

15/01/2010 12:34

VNG

Het huidige systeem van glasinzameling, uitgewerkt in de Raamovereenkomst, is niet in strijd met de Europese regels en hoeft niet te worden opgeschort. Dat is het voorlopige oordeel van de rechter die in een kort geding procedure was gevraagd de rechtmatigheid van dit systeem te beoordelen. Door de uitspraak wordt de huidige wijze van glasinzameling niet stilgelegd. Dat is goed nieuws want Nederland heeft één van de meest succesvolle systemen van Europa. Het kort geding was tegen de VNG, Nedvang en het ministerie van VROM aangespannen door Stichting Duurzaam Verpakkingsglas (SDV), uit onvrede over het vergoedingssysteem. Naast het kort geding is SDV een zogenaamde bodemprocedure over dit onderwerp begonnen. In deze procedure zal de rechter definitief uitspraak doen over het glasinzamelingssysteem van de Raamovereenkomst.

De uitspraak is belangrijk voor gemeenten omdat ze bij het bepalen van de Afvalstoffenheffing al rekening hebben gehouden met betalingen uit het Afvalfonds dat de vergoedingen uitkeert. Als de betalingen uit het Afvalfonds wegvallen, zou dit bij veel gemeenten voor ernstige dekkingsproblemen zorgen en zou het gevaar dreigen dat de Afvalstoffenheffing in de toekomst hiervoor extra moet worden verhoogd.

In 2007 zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inzameling van glas. Deze afspraken zijn uitgewerkt in een Raamovereenkomst. In deze Raamovereenkomst is geregeld dat gemeenten een vaste vergoeding krijgen van veertig euro voor de inzameling van bont glas en vijftig euro voor de inzameling van kleurgescheiden glas. SDV, die zorg draagt voor de recycling, is voor de vergoeding afhankelijk van de gemiddelde marktprijs. De vaste vergoeding zou volgens SDV staatssteun voor gemeenten en het glasverpakkende bedrijfsleven kunnen opleveren. Daarnaast heeft deze vaste vergoeding volgens SDV een prijsopdrijvend effect. De VNG bestrijdt deze stellingen, aangezien er ten eerste geen sprake is van overcompensatie van gemeenten of het bedrijfsleven. Daarnaast is VNG van mening dat de vaste vergoeding geen effect kan hebben op de marktprijs voor glas, omdat deze vergoeding pas een jaar na vaststelling openbaar wordt gemaakt.

Den Haag, 15 januari 2010