SGP


SGP: zelfmoordterroristen niet eren

Als de Palestijnse Autoriteit ermee doorgaat zelfmoordterroristen te eren door straten en pleinen naar hen te vernoemen, is dat funest voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat stelt SGP-kamerlid Van der Staaij.

De SGP'er heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken aangesproken op uitspraken van de Palestijnse minister van Cultuur, Barghouti. In de officiële Palestijnse krant zegt Barghouti dat het publiekelijk vernoemen van omgekomen zelfmoordterroristen "wel het minste is wat we kunnen doen." Van der Staaij vindt dat de Nederlandse regering, als het kan in internationaal verband, de PA daarop moet aanspreken. Nota bene: het gaat hier niet om de uitlating van een Hamasleider, maar om een minister van de PA, dus een lid van de Fatahpartij. Deze "hatelijke praktijken" staan een vreedzame oplossing in de weg, en al helemaal als die ook nog eens verdedigd worden door een minister.
---

Schrifteiljke vragen
15 januari 2009
C.G. van der Staaij

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over het door de Palestijnse autoriteiten verheerlijken van terroristische acties tegen Israël


- Heeft u kennis genomen van de recente uitlatingen van de PA-minister van Cultuur Barghouti, waarin hij openlijk de verheerlijking en nagedachtenis van Palestijnse terroristen verdedigt? Hoe beoordeelt u het optreden van deze Palestijnse minister?

- Is het inderdaad juist, dat de Palestijnse autoriteiten nog steeds onverstoord doorgaan met hun praktijk van het eren en verheerlijken van terroristen die Israëliâs hebben vermoord, onder meer door het vernoemen van pleinen en straten naar hen? Wat is hierover uw mening?
- Gegeven deze houding van de Palestijnse autoriteiten ten aanzien van terroristische daden jegens Israëliâs, welke consequenties verbindt u hieraan voor wat betreft uw inzet voor het vredesproces en dergelijke? Is het in dit klimaat niet volstrekt illusoir om op kortere termijn te streven naar een tweestatenoplossing en Israel daartoe aan te zetten? Moeten deze praktijken niet veeleer een aansporing vormen om primair van onderop te streven naar een verbetering van de verhoudingen tussen Palestijnen en Israëliâs?

- Op welke wijze worden de Palestijnse autoriteiten serieus onder druk gezet â door u, door de EU en de bredere internationale gemeenschap â om deze hatelijke praktijken af te zweren en voluit te kiezen voor een vreedzame oplossing? Wat is het effect van deze inspanningen?
- Op welke wijze gaat u concreet de Palestijnse autoriteiten aanspreken op de gedane uitlatingen van de minister van Cultuur? Welke sancties zijn denkbaar, ook in internationaal verband, als de Palestijnse autoriteiten doorgaan met deze praktijken, die destructief zijn voor het vredesproces?