Gemeente Abcoude


Persberichten

Werkgroep adviseert over naam nieuwe gemeente

Een speciaal in het leven geroepen werkgroep heeft donderdag 14 januari, op basis van alle ingediende suggesties, een advies uitgebracht aan de colleges van B en W van Abcoude en De Ronde Venen over de naam van de nieuwe gemeente. De colleges van B en W zullen op basis van dit advies een voorstel doen aan de beide gemeenteraden.

De werkgroep heeft een lijst met vier namen gemaakt waarbij wordt geadviseerd de naam die op nummer één staat te gaan gebruiken voor de gemeente die ontstaat na de herindeling van Abcoude en De Ronde Venen. Na een uitgebreide discussie en verschillende stemronden is de werkgroep tot de volgende vier namen gekomen:


1. Proostdijlanden
2. De Ronde Venen
3. Groot Vinkeveen
4. Botshol

De afgelopen weken zijn inwoners en maatschappelijke organisaties in beide gemeenten opgeroepen suggesties te doen voor de naam van de gemeente die wordt gevormd na het samengaan van Abcoude en De Ronde Venen. Daar is massaal gebruik van gemaakt. In totaal zijn in beide gemeente een kleine negenhonderd suggesties ingediend. Om een overzicht te krijgen zijn alle suggesties verdeeld in verschillende categorieën. Zo is er onder andere een historische categorie gemaakt, met daarin alle suggesties voor een historische naam. Daarnaast waren er ook categorieën met daarin alle combinaties van water en veen, van namen met alleen veen, van combinaties van rivieren in het gebied, met combinaties van de namen van de beide gemeenten en een categorie waarin werd gepleit de naam van De Ronde Venen te handhaven. In totaal zijn twaalfverschillende categorieën gemaakt.

Om de colleges te adviseren over welke van de vele suggesties te gaan gebruiken, is een speciale werkgroep in het leven geroepen. Hierin zitten de burgemeesters van de twee gemeenten, alle fractievoorzitters uit beide gemeenteraden plus vertegenwoordigers van ondernemers, de historische verenigingen, jongeren, de WMO-raden en de kunstcommissies uit beide gemeenten.

Tijdens de bijeenkomst van de werkgroep op 14 januari is eerst bepaald uit welke vier categorieën de naam van de nieuwe gemeente zou moeten komen. Vervolgens is gestemd over welke naam uit elk van de vier categorieën het meest aansprekend is. Nadat de vier namen op die manier bekend waren geworden, konden leden van de werkgroep een pleidooi houden voor een van de vier namen. Daarna is in twee stemronden de volgorde van de top 4 bepaald.

Met het advies van de werkgroep zullen de colleges in beide gemeenten een voorstel maken en voorleggen aan de gemeenteraden. Die zullen in februari besluiten wat de naam moet worden van de nieuwe gemeente en dit aan de minister van Binnenlandse Zaken kenbaar maken Dit zal gebeuren voordat de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot herindeling van Abcoude en De Ronde Venen behandelt. De exacte datum voor de behandeling is nog niet bekend.
---

15 januari 2010