Rechtbank Almelo


Ontbinding arbeidscontract directeur zorginstelling

Almelo, 15 januari 2009 - De kantonrechter van de rechtbank Almelo heeft uitspraak gedaan in het geschil tussen de Stichting Aveleijn/SDT en haar directeur, de heer Van P. Op verzoek van de zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten wordt het arbeidscontract met de heer Van P. ontbonden per 31 januari 2010. Hij zal daarbij een billijkheidsvergoeding van EUR 200.000,- ontvangen.

Vaststaande feiten
Vanaf september 2001 is de heer Van P. als algemeen directeur/ statutair bestuurder in dienst de Stichting WoonZorg Twente, de latere Stichting Aveleijn SDT. Het jaarsalaris van de heer Van P. bedraagt circa EUR 172.000,- bruto, aangevuld met een bonus van maximaal twee maandsalarissen.
Onder leiding van de heer Van P. is de omzet van gehandicaptenorganisatie Aveleijn aanzienlijk gegroeid. In 2008 is Aveleijn uitgeroepen tot `beste werkgever' in de regio en recente medewerkerstevredenheids-onderzoeken, alsmede waarderingen door cliënten en verwanten laten hoge scores zien.
De Raad van Toezicht van Aveleijn heeft zich bij functioneringsgesprekken met de heer Van P. altijd positief uitgelaten over diens functioneren. Om de directeur voor langere tijd aan zich te kunnen binden, heeft de Raad van Toezicht in 2008 een renteloze lening van EUR 550.000,- en een waardevastgarantie van de woning van de heer Van P. toegekend. De definitieve akte dateert van 27 mei 2009. Hierop is zowel binnen de stichting als in de buitenwereld veel commotie ontstaan. Dit heeft in het najaar van 2009 geresulteerd in de terugtreding van een lid van de Raad van Toezicht en de ziekmelding van de heer Van P.

Het verzoek
De Stichting Aveleijn/SDT verzoekt om een ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de heer Van P. op grond van vertrouwensbreuken tussen de Raad van Toezicht en de directeur, alsmede tussen het personeel en de directeur. Aveleijn verwijt de heer Van P. het vestigen van een 2e in plaats van 1e hypotheek op zijn woning, het niet terugstorten van de renteloze lening, het opnieuw laten uitbetalen van een eerder teruggestorte bonus en ongeoorloofde afwezigheid.

Het verweer
De heer Van P. vecht niet de ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan, maar wel de redenen die Aveleijn daartoe aanvoert. De directeur stelt dat zijn imago en carrière door toedoen van de Raad van Toezicht zijn geschaad en eist een financiële vergoeding ter grootte van vier jaarsalarissen.

Beschikking
Alles in overweging nemende, komt de kantonrechter tot de conclusie dat zowel de heer Van P. als de Raad van Toezicht van Aveleijn zich verwijtbaar hebben gedragen. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen Aveleijn SDT en de heer Van P. per 31 januari 2010 en kent de heer Van P. een billijkheidsvergoeding toe van EUR 200.000,- bruto.

LJ Nummer

BK9355
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 15 januari 2010 Naar boven