Gemeente Zoetermeer

Pijnacker en Zoetermeer centraal bij de vierde Eneco Ronde van het Groene Hart

Vrijdag 15 januari zijn op het gemeentekantoor van Pijnacker-Nootdorp nadere bijzonderheden bekend gemaakt rondom de start van de vierde Eneco Ronde van het Groene Hart in Pijnacker en de finish in Zoetermeer. Deze vierde editie van deze profwielerwedstrijd door het Groene Hart en de vier grote steden van de Randstad wordt verreden op zondag 21 maart.
In Pijnacker begint het op zaterdag 20 maart al te bruisen als in het gemeentekantoor de juryvergadering en de ploegleidersvergadering plaatsvinden. Daaraan voorafgaand komen de ploegleiders de rugnummers afhalen en worden de volgauto's gereed gemaakt om op zondag de koers te kunnen volgen.

Op zondagochtend 21 maart zullen de ploegen zich vanaf ca. 10 uur gaan melden in het centrum van Pijnacker, met name rondom het Raadhuisplein. Daar zal een intekenpodium worden opgesteld waar de 144 renners de presentielijst tekenen. Het publiek zal vele mogelijkheden hebben om handtekeningen te verzamelen en foto's te maken van hun helden, want de bussen van de ploegen zullen zijn geparkeerd rondom het Raadhuisplein. Het startschot zal worden gegeven voor Het Witte Huis, waar ook alle VIP's zullen worden ontvangen.

Als het startschot is gegeven zullen de renners geneutraliseerd via het Emmapark, de Emmastraat, de Oostlaan, de Westlaan, de Nootdorpseweg, de Noordweg, de Oudeweg, de Kerkweg, de Veenweg en de Laan van Nootdorp richting het punt einde neutralisatie rijden, waar na 7.6 km het vliegende vertrek plaats vindt op de Ypenburgse Boslaan in Den Haag.

In Den Haag wordt een nieuwe route over de Westvlietweg gevolgd evenals een passage van Den Haag Forepark.
Na het Haagse ommetje worden de renners weer terug verwacht in Pijnacker, want via de Hofweg, de 's-Gravenweg, de Nieuwkoopseweg en de Vlielandseweg komen de renners weer bijna op de startlocatie voor het peloton via de Klapwijkseweg koers zet richting Rotterdam.

Nadat de gemeente Zoetermeer in 2008 en 2009 als startplaats van de Eneco Ronde van het Groene Hart fungeerde is Zoetermeer in 2010 voor het eerst finishplaats van de Ronde. Gemeente en Stichting zijn bijzonder blij met de finishlocatie op de Osylaan ter hoogte van de parking Hoogvliet. De finishlocatie ligt nl. midden in het centrum van Zoetermeer en is omgeven door woonwijken. Dit zal de toeloop van publiek zeer bevorderen, zeker als na de sneeuwwinter het lentezonnetje schijnt.

De renners krijgen een hele veilige aankomst voorgeschoteld. Komend vanuit Benthuizen wordt de onlangs geopende Australiëlaan opgereden en dan is het nog 3.8 km tot de finish op de Osylaan, die wordt bereikt via de Van Aalstlaan en de Van Diestlaan. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht.

In Zoetermeer zal ook de gehele dag sprake zijn van wieleractiviteiten, want de Stichting Wielerpromotie Groene Hart zal afwachtingswedstrijden organiseren voor Junioren (50 km) en Amateurs A (40 km). Start en finish van die wedstrijden zijn op de Osylaan, maar het parcours van ca. 1.5 km zal voeren door het centrum van Zoetermeer rondom de Dorpsstraat. Een zeer bijzondere activiteit zal vanaf ca. 15.00 uur plaatsvinden, nl. de Eneco Leontien's Kidsride. Schoolkinderen uit Zoetermeer kunnen dan samen met Leontien van Moorsel over het parcours rijden en genieten van de (wieler)sport.

Rondom de finishlocatie zullen niet alleen de jurywagen en het huldigingspodium worden geplaatst, maar ook een groot VIP-paviljoen, een groot TV-scherm, een tribune en de gehele TV-compound. Daarmee wordt al op vrijdag 19 maart begonnen.

De Eneco Ronde van het Groene Hart is bedoeld om het Groene Hart in één klap op de kaart te zetten. Behalve voor de wedstrijd is er ook ruimschoots aandacht voor het landschap waar de renners doorheen rijden en de steden en dorpen waar ze door of langs fietsen. Dit wordt mede gerealiseerd door een live TV-uitzending van 15.00 tot 17.00 uur. Daarnaast verschijnt er ook weer een Groene Hart-krantenspecial in een oplage van meer dan 600.000 exemplaren.

Naast de wielerronde voor beroepsrenners vindt op zaterdag 20 maart de vierde Joop Zoetemelk Classic plaats. Start en finish van deze cyclo-sportieve tocht over diverse afstanden zijn in Leiden bij het clubhuis van de LRTV Swift.

Het wielerweekend vormt de opening van de Maand van het Groene Hart 2010, die zal duren tot 30 april. Want in het Groene Hart is veel te beleven. Naast fietsen kun je er ook wandelen, skeeleren, proeven van overheerlijke streekgerechten en genieten van kunst en historie. De Maand van het Groene Hart kent vier thema's, dus voor iedereen zit er wel iets bij. Die thema's zijn:


* Sportief en actief

* Cultuur

* Culinair

* Educatief

Op www.groenehart.nl/maand staat altijd de laatste informatie.

De Stichting Ronde van het Groene Hart ondervindt veel steun van overheden en bedrijfsleven. Naast de gemeenten Pijnacker en Zoetermeer zijn dat de Stuurgroep Groene Hart, de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland, de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Utrecht, en hoofdsponsor Eneco.

Op 11 maart zullen de deelnemende ploegen (18 in totaal) en de renners (8 renners per ploeg) bekend worden gemaakt. Uiteraard zullen de Nederlandse professionele wielerploegen Rabobank, Skil-Shimano en Vacansoleil-Batavus van start gaan.