Gemeente 's-Hertogenbosch

15-01-2010
Nieuw record woningbouw in 2009

Luchtfoto De Groote Wielen

Afgelopen vier jaar 4.340 woningen gebouwd
De woningproductie in 's-Hertogenbosch heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. In 2009 zijn 1.370 woningen gebouwd. Daarvan is er 38% in de sociale huur en koop gerealiseerd en 26% en 36% in respectievelijk de middeldure en dure koop. Ook in 2008 was er al sprake van een naoorlogs record. Toen werden er ruim 1.100 woningen gebouwd. Dit is één van de conclusies uit de voortgangsnota over het woonbeleid.

Met de hoge woningproductie scoort 's-Hertogenbosch uitstekend binnen de regio Waalboss en de provincie Noord-Brabant. De meeste woningen zijn opgeleverd in De Groote Wielen (380), Empel (290) en Noord (215). Het aantal van 1.370 woonruimten is hoger dan op grond van de economische crisis werd verwacht. De oorzaak is dat in 2008 nog voor circa 1.450 woningen een bouwvergunning is afgegeven en nog veel woningbouwprojecten in aanbouw zijn genomen.

Het perspectief voor de komende jaren is echter zorgelijk. De consequenties van de economische crisis op de woningmarkt zijn ernstig te noemen. De verkoop van (nieuwbouw) woningen is sterk teruggevallen. De inschatting is dat in 2010 ongeveer 750 nieuwe woningen worden opgeleverd. Deze woningen zijn op dit moment in aanbouw.

Doorstroming
In de voortgangsnota wordt ook ingegaan op de doorstroming op de woningmarkt. Ondanks de hoge woningproductie in 2008 en 2009 blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning bij de woningcorporaties nog niet is gedaald. Deze wachttijd ligt al sinds 2005 rond de vier jaar. De economische crisis heeft zijn effect op deze wachttijd. Mensen wachten met de aankoop van een woning. Tevens kiezen mensen voor zekerheid door zich op de huursector te richten. De inspanningen blijven erop gericht om de komende jaren de doorstroming te bevorderen.

Verbeteren van woningen en wijken
Met de woningcorporaties Zayaz en BrabantWonen zijn afspraken gemaakt over de renovatie van woningen. Het ziet er naar uit dat het niet lukt om in vier jaar circa 4.000 woningen te renoveren. Oorzaken liggen onder meer op het vlak van technologie en de complexiteit bij sommige woningbouwcomplexen. Als gevolg hiervan zijn ook de afspraken over de energetische verbetering van woningen nog niet gehaald. Vanwege het belang van energiemaatregelen is de bestuurlijke Taskforce Duurzame Woningbouw gestart.
Daarnaast hebben het Stedelijk Huurdersplatform, BrabantWonen, De Kleine Meierij, Zayaz en de gemeente in 2009 een nieuwe stedelijke verhuisregeling opgesteld.

Huisvesting doelgroepen
De realisatie van de afspraken over de huisvesting van bijzondere doelgroepen ligt binnen handbereik. Er zijn diverse projecten gerealiseerd en nog in aanbouw voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en voor mensen die vanwege een psychiatrische beperking zijn aangewezen op een vorm van begeleid wonen. Genoemd kunnen worden de projecten in Deuteren, De Donk, 't Geerke, de Beethovenlaan, de Amundsenstraat en Broekland. Ook in de bestaande woningvoorraad hebben mensen als opstap naar zelfstandig wonen een plek gekregen, bijvoorbeeld in de Parklaan en in de Aawijk.

Verder is er veel gebouwd voor ouderen met een zorgbehoefte zoals 't Geerke, Ploossche Hof en uitbreiding bij Clockenweerde en Mariaoord. Voor deze groep zijn ook nog diverse projecten in voorbereiding: onder meer de Annenborch en de Biechten. In cijfers uitgedrukt gaat het om 76 seniorenpluswoningen en 36 zorgeenheden in 2008 en om 61 seniorenpluswoningen, 52 wooneenheden en 50 zorg- en 75 verpleegeenheden in 2009.

Meer informatie
Raadsinformatiebrief Voortgangsnota Wonen 2009