VU medisch centrum

Boek: "Genoeg gekankerd!"

14 januari 2010

Voor de artikelen die Tracer wijdde aan de ziekte en het overlijden van Myrthe Kok (hoofd paramedische groep afdeling radiotherapie) was zoveel belangstelling, dat Tracer ook graag haar boek 'Genoeg gekankerd!' onder de aandacht wil brengen. Ze schreef het in 2006, toen ze leed aan borstkanker. Eén jaar, zes chemokuren, één borstamputatie en 25 bestralingen verder leek er sprake van een goede afloop. Ze voelde zich genezen en het boek sloot dan ook af met het begin van een vreugdevolle periode. Begin 2009, toen het manuscript klaar lag voor publicatie en ze net de titel had bedacht, hoorde ze echter dat de kanker alsnog was uitgezaaid naar haar lever, longen en botten. In de epiloog schreef ze: 'Misschien voel ik me niet genezen en schoon, maar ik voel me nog steeds wel vrij en bevrijd.' Op 30 oktober 2009 overleed ze.

Verfrissende mix
De trotse vrouw op de cover komt in het boek vaak naar voren, net als haar kwetsbare, wanhopige, levenslustige en cynische kant. Het boek leest als een trein, omdat het zo'n open verslag is van de achtbaan waarin ze is beland. In een verfrissende dagboekmix van afstandelijkheid, humor en intimiteit beschrijft Myrthe hoe ze het slechte nieuws verwerkt, leert om hulp te accepteren van vrienden en familie, omgaat met misselijkheid, moeheid en opvliegers, en voor het eerst een pruik aanschaft. De diepere inzichten en verdrietige momenten zitten luchtig verpakt in een Bridget Jones-achtige stijl. Wat het meest bijblijft en wat dit boek vooral lezenswaardig maakt, is haar enorme talent om iets van het leven te maken, hoe moeilijk het ook is.

"Eentje van de kale koppen uit tramlijn 16 op het bed tegenover mij. Ze had mij ook gespot, vertelt ze me. Eigenlijk zijn we een soort Deux Chevauxclub of een groep Harleyrijders. We herkennen elkaar altijd en wisselen dan even het aantal chemo's en het type kanker uit, in plaats van het aantal pk's en het type voertuig. Alleen groeten we elkaar niet. Want ziek zijn doe je anoniem. Je kijkt, signaleert, registreert, maar je groet nooit. Vanaf vandaag behoor ik bij de groten. Ik maak duidelijk indruk met mijn stamgegevens (zes kuren - ja ik krijg ook Taxotere - ja, ik was vrijwel direct al kaal en ik begon op 6 centimeter) maar ik ben sinds vandaag ook een rookie, want ik zit 'al' op kuur drie. Dan tel je mee. Ik knap er enorm van op."

Genoeg gekankerd! Myrthe Kok, ISBN 97890-71421-62-4, oktober 2009. Prijs: 15 euro.
Uitgegeven door Coulomb Press Leyden, te bestellen bij www.boekwinkeltjes.nl . De opbrengst gaat naar een stichting die binnenkort in het leven wordt geroepen om steun te bieden aan naaste familie en mantelzorgers.
Zie voor meer informatie over Myrthe Kok de artikelen op intranet (Tracer 17 en 23, 2009).

Petra ter Veer
bron: Tracer