Gemeente Veenendaal


Kader voor Multifunctionele Accommodaties

De gemeente Veenendaal komt met een kader voor de ontwikkeling van Multifunctionele Accommodaties (MFA's). Dit is vastgelegd in de notitie âKader voor ontwikkeling Multifunctionele Accommodatiesâ en moet uiteindelijk leiden tot een gemeentebreed beleid voor de toekomst. De laatste jaren zijn er al steeds meer ontwikkelingen rondom het samengaan van verschillende functies in één gebouw. De gemeente wil met dit beleid duidelijkheid geven over het doel van de MFA's.

Â

Ontmoetingsplek

Een Multifunctionele Accommodatie wordt gedefinieerd als een centraal gebouw in de wijk, waarin de bewoners een samenhangend aanbod van voorzieningen en ruimte voor ontmoeting en initiatieven treffen. Het doel is om de burger een evenwichtig voorzieningen pakket op wijkniveau aan te bieden. Hierdoor kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Een MFA moet een bruisende ontmoetingsplek in de wijk worden, waar mensen elkaar ontmoeten en waar allerlei activiteiten georganiseerd worden. Bewust is gekozen niet uit te gaan van een minimum aantal voorzieningen. Bij ontwikkelingen is de vraag van de bewoners van de wijk naar voorzieningen bepalend voor het aantal voorzieningen.

Â

Maatwerk

In de notitie is Veenendaal verdeeld in zes wijken. Per wijk is een inventarisatie gemaakt van de bestaande voorzieningen. Vervolgens is gekeken of er sprake is van een evenwichtige verdeling van bijvoorbeeld zorgvoorzieningen over deze wijken. Tot slot is er per wijk een globale analyse gemaakt van voorzieningen. Uit het onderzoek blijkt dat er, vanwege de wisselende samenstelling van de bevolking, per wijk maatwerk nodig is. Niet elke wijk heeft een MFA nodig. Samenwerking tussen de bestaande voorzieningen en een beter gebruik van bestaande voorzieningen kan uitkomst bieden. In het Franse Gat wordt de ontwikkeling van een MFA als eerst opgepakt.