KNHS

Gouden KNHS-speld voor Jaap Werners
15 januari 2010
bronsvoort - werners

ERMELO (KNHS) Met een langdurig staand applaus heeft de Ledenraad van de KNHS op donderdag 14 januari 2010 afscheid genomen van Jaap Werners, vice-voorzitter van het KNHS-bestuur. Even daarvoor had voorzitter Martien van den Heuvel hem de gouden speld opgespeld vanwege zijn vele verdiensten voor de paardensport en de KNHS. Jaap Werners (Meppel) wordt opgevolgd door Erna Bronsvoort-Willemink uit Markelo. De bestuursleden Clémence Ross-Van Dorp (Breedenbroek) en Ieko Sevinga (Nijkerk) werden herkozen.

Erna Bronsvoort (43) staat midden in de sport. Zij runt samen met haar echtgenoot de FNRS-manege Snorrewind in Markelo en is actief wedstrijdamazone in de disciplines dressuur (ZZ), eventing (ZZ) en springen (Z). In 2003 vertegenwoordigde zij Nederland tijdens het EK Landelijke Ruiters. Bronsvoort, die in het verleden in het bedrijfsleven diverse leidinggevende functies uitoefende, is zeer enthousiast en gedreven: Als instructeur, verenigingsbestuurder, wedstrijdruiter, hippisch ondernemer en moeder van rijdende kinderen heb ik veel bagage die ik graag in wil zetten om alle KNHS-leden, verenigingen, officials, organisatoren en vrijwilligers van dienst te zijn bij toekomstige ontwikkelingen.

Het afscheid van Jaap Werners, die vanwege statutaire redenen niet meer herkiesbaar was en vanaf de fusie in 2002 bestuurslid was, werd ingeleid door voorzitter Martien van den Heuvel, die de scheidende bestuurder kenschetste als een besluitvaardig en koersvast bestuurder, die met zijn grote inzet en kennis van zaken bijdroeg aan de opbouw van de KNHS. Ook binnen de Sectorraad Paarden had hij een omvangrijke taak als beheerder van de dossiers opleiding, welzijn en diergezondheid.

In zijn dankwoord gaf Jaap Werners aan, dat deze dag voor hem het einde van zijn loopbaan in de paardensector betekende. Ruim 46 jaar was hij actief in uiteenlopende functies in de draf- en rensport, de fokkerij en de paardensport. Zijn speech eindigde met een pleidooi om op goede wijze uitvoering te geven aan het welzijnsplan, dat hij essentieel acht voor de toekomst van de paardensport. Waarna de Ledenraad zijn waardering op gulle wijze liet blijken.

Impulsrubrieken
De KNHS sloeg op deze avond een nieuwe weg in. Na een flinke discussie ging de Ledenraad met een ruime meerderheid van stemmen akkoord met de invoering van zogenaamde Impulsrubrieken, die beogen een laagdrempelige instroom van paardensporters in de KNHS-wedstrijdsport mogelijk te maken. Gedurende twee jaar wordt een proef gehouden, die het mogelijk maakt om onder het laagste bestaande wedstrijdniveau en zonder allerlei investeringen te moeten doen kennis te maken met de wedstrijdsport. De KNHS hoopt hiermee samen met de KNHS-verenigingen te bereiken dat de vele paardensporters in Nederland, die het huidige instapniveau te hoog vinden, op den duur toch aan de wedstrijdsport gaan deelnemen.

Met veel enthousiasme werd in de ledenraad gereageerd op het voorstel om de teamdressuur een impuls te gaan geven.

Nieuw kwartaalblad
Bestuurslid Maria Henneman informeerde de Ledenraad over de komst van een nieuw kwartaalblad voor de doelgroep recreatiesporters, paardensporters die nog geen lid van de KNHS zijn en paardenliefhebbers. Het blad zal een oplage van 125.000 exemplaren krijgen en ook in de losse verkoop te koop zijn. Het blad appelleert aan de lifestyle van de liefhebbers van paard en pony.

Ledental weer gegroeid
Algemeen directeur John Bierling kon meedelen, dat het ledental van de KNHS ondanks de recessie is gestegen; een ontwikkeling die door slechts vier sportbonden kan worden gemeld. Nu het automatiseringsproject nagenoeg is voltooid, kunnen successen worden gemeld. Zo is het ledenportal MijnKNHS in enkele maanden tijd al door heel veel verenigingen en leden ontdekt en benut. De klanttevredenheid van de gebruikers is heel groot en daar zijn we blij mee, aldus de heer Bierling.

Nieuwe disciplinereglementen
Verder werden diverse nieuwe disciplinereglementen aangenomen, waaronder in het disciplinereglement dressuur het integreren van bitloos rijden in de wedstrijdsport is opgenomen. Verdere communicatie hierover volgt de komende tijd via de KNHS-website, nieuwsbrieven en PaardenSport.