Gemeente Hoorn

College wil goedkoop huwelijk invoeren en leges verhogen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor een nieuwe variant van de huwelijksvoltrekking in te voeren: het standaard huwelijk. Voor het standaard huwelijk, een huwelijk zonder ceremonie en met een beperkt aantal genodigden, wordt een vergoeding van 92 euro berekend. De leges voor verschillende huwelijksproducten wil het college verhogen. Aanleiding voor dit voorstel is dat de opbrengsten van de betaalde huwelijken niet kostendekkend zijn. Daarnaast wil de gemeente Hoorn de administratieve rompslomp voor huwelijkskandidaten verminderen.

De gemeente Hoorn huwt jaarlijks 100 bruidsparen kosteloos. Het college wil het kosteloze huwelijk vereenvoudigen. Daarnaast willen B en W een nieuwe goedkope variant van het huwelijk invoeren. Als de raad instemt met het voorstel zien de twee huwelijksvarianten er als volgt uit:

Kosteloos huwelijk:

- alleen voor bruidspaar en getuigen, samen maximaal zes personen;
- voltrekking in de ondertrouwkamer op dinsdag- en donderdagochtend om 9.00 uur;

- geen toespraak;

- ambtenaar van Burgerzaken, als ambtenaar van de Burgerlijke Stand, sluit het huwelijk;

- geen bode bij het huwelijk aanwezig;
- ondertrouw aan de balie. Voor de akte worden kosten berekend.

Standaard huwelijk:

- maximaal tien personen aanwezig, naast bruidspaar en getuigen;
- voltrekking in de ondertrouwkamer op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur;

- geen toespraak;

- ambtenaar van Burgerzaken, als ambtenaar van de Burgerlijke Stand, sluit het huwelijk;

- geen bode bij het huwelijk aanwezig;
- ondertrouw in de ondertrouwkamer;
- kosten: 92 euro, dit is exclusief de kosten voor ondertrouw.

Uittreksels
Vooruitlopend op een landelijke wetswijziging, wil het college van B en W het voor huwelijkskandidaten gemakkelijker maken om een huwelijk of partnerschap aan te vragen. Wie in Hoorn wil trouwen hoeft geen uittreksel van de burgerlijke stand en geen uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie op te vragen. Voorwaarde is wel dat de gemeente zelf de informatie kan raadplegen. Dat geldt voor vrijwel iedereen die in Nederland is geboren en ingeschreven staat.

Legesverhoging
Het college stelt voor om de huwelijksleges en de getuigenleges te verhogen. De tarieven hiervoor zijn meer dan tien jaar geleden vastgesteld en zijn lager dan die van omliggende gemeenten. De kosten van een huwelijk in de kleine zaal en raadzaal willen B en W van 178,80 euro verhogen naar respectievelijk 303 euro en 353 euro. Ter vergelijking: de kosten van beide zalen bedragen 347 euro in Enkhuizen en 314 euro in Medemblik. Het voorstel omvat ook de kosten voor een ambtenaar die als getuige optreedt te verhogen van 22,00 naar 23,50 euro per getuige.

Het voorstel staat gepland voor behandeling in de raadscommissie op 2 februari en in de raadsvergadering op 16 februari 2010. Laatste wijziging van deze pagina: