Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis herstelt contact tussen familieleden na aardbeving in Haïti

Naast het verlenen van noodhulp behoort ook het herstellen van contact tussen familieleden na een ramp tot de basisopdrachten van het Rode Kruis. In Haïti tracht een team van het Internationale Rode Kruis om zo goed mogelijk te antwoorden op de vele vragen naar informatie over het lot van verwanten.

Communicatie is een probleem in de getroffen regio, onder andere omdat het mobiele telefonienetwerk slechts zeer onregelmatig werkt. Daardoor is het moeilijk om nieuws te krijgen van vermiste familieleden en verwanten. Het Rode Kruis heeft daarom twee krachtige initiatieven opgestart :


1. Het Internationale Rode Kruis heeft een specifieke website geopend (âFamily Links Websiteâ) waarop personen - zowel in Haïti als elders in de wereld - de namen kunnen registreren van personen naar wie ze op zoek zijn: http://www.icrc.org/familylinks. Dit systeem kan dus ook door mensen in België worden gebruikt.

24 uur na het online gaan van de Family Links Website hebben er zich reeds 6.000 personen geregistreerd. Een deel van de geregistreerde personen kan melden dat ze gezond en wel zijn, een ander deel bestaat uit de namen van personen die door hun familieleden gezocht worden.


2. Momenteel zijn er 2 RFL (Restoring Family Links) specialisten van de Internationale Rode Kruis aangekomen in Port au Prince. Zij zullen daar, in samenwerking met het Haïtiaanse Rode Kruis, het programma opstarten om het contact tussen familieleden te herstellen. Zondag zullen 3 bijkomende RFL-specialisten naar Haïti afreizen.

Mechelen, 15 januari 2010

(c) 2009 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20