Onderzoeksraad voor Veiligheid overweegt nader onderzoek Herculesramp

15/01/2010 16:26

Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, beziet de wenselijkheid een nader onderzoek te doen naar de Herculesramp. Bij deze vliegramp op de vliegbasis Eindhoven verongelukten op 15 juli 1996 34 inzittenden van een Belgisch Hercules transportvliegtuig. Zeven personen raakten zwaar gewond.

In november 2009 verscheen het boek 'Vergeten ramp', waarin, zoals wordt gesteld, 'nieuwe of nog niet onderzochte feiten' over de vliegramp worden gemeld. Om te kunnen beoordelen in hoeverre een hernieuwd onderzoek op zijn plaats is heeft de Raad contact opgenomen met de auteur van het boek, de journalist Hans Matheeuwsen.

De Stichting Nabestaanden Herculesramp '96 had eerder, na het verschijnen van het boek, gevraagd om een nader onderzoek. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft die vraag aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid voorgelegd.

In december 2002 rapporteerde de voorganger van de Onderzoeksraad, de Raad voor de Transportveiligheid, over een op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd onderzoek naar enkele aspecten van de Herculesramp.

De beslissing van de Raad over het al dan niet uitvoeren van een nader onderzoek wordt in de loop van februari 2010 verwacht.