Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Brabant Zuid-Oost signaleert toename woningovervallen

Brabant Zuid-Oost, 15-01-2010 o Het speciale Opsporingsteam Overvallen van politie Brabant Zuid-Oost is inmiddels ruim twee maanden aan de slag. In die twee maanden hebben we kunnen constateren dat het aantal overvallen in 2009 lager lag dan in dezelfde periode in 2008. Tegelijkertijd ziet de politie een toename in het aantal overvallen op woningen en een toename in het gebruik van geweld.

Terugblik

In 2009 werden in totaal 140 overvallen gepleegd, tegenover 123 in 2008. Dat verschil werd met name gemaakt in de eerste maanden van 2009, waar een opmerkelijke piek te zien viel in het aantal overvallen. Opvallend is dat sinds de oprichting van het Opsporingsteam Overvallen, in november van het vorig jaar, het aantal onder dat van 2008 blijft. Toen waren er 37 overvallen, in 2009 gebeurde het 22 keer.

Hoogste prioriteit

Met de oprichting van het Opsporingsteam Overvallen heeft de politie Brabant Zuid-Oost de hoogste prioriteit gegeven aan het onderzoek naar alle overvallen. Sinds 1 november zijn 10 van de 27 overvallen opgelost. In totaal werden 17 verdachten aangehouden. De inzet van het Opsporingsteam gaat in het nieuwe jaar onverminderd voort. Niet alleen om zaken op te lossen, de politie onderzoekt ook eventuele verbanden tussen de overvallen. Daarbij heeft zij de hulp en alertheid van burgers in de regio ook nodig.

December

In december van 2009 zijn er twaalf overvallen geweest (6x in Eindhoven, 3x in Veldhoven, 1x in Valkenswaard, 1x Steensel en 1x Deurne). Zes keer betrof het een overval op een woning.

Zorgelijk

Slachtoffer worden van een (gewapende) overval heeft natuurlijk een grote emotionele impact op een mens. Zeker als zoiets gebeurd in de eigen vertrouwde omgeving. Het baart de politie dan ook zorgen dat het aantal overvallen op woningen toeneemt.

Motief

Een deel van die overvallen wordt gepleegd omdat daders denken te weten dat er wat te halen valt (bv een volle kluis of vanuit het criminele circuit). Maar de politie signaleert helaas ook een toename van overvallen bij burgers waarbij zogezegd 'niets' te halen is. Zij waarschuwt daarom burgers om 's avonds niet zomaar meer de deur te openen voor onbekenden. Ook wordt geadviseerd om de gordijnen te sluiten zodat vanaf de straatzijde niet te zien is wat er in de woning aanwezig is.

Geweld

Een andere ontwikkeling is dat steeds meer overvallen gepaard gaan met geweld. Bij 8 van de 22 overvallen in november en december hielden mensen letsel over. In drie gevallen raakte iemand ernstig gewond. Mocht u slachtoffer worden van een overval, dan adviseert de politie u om de overvaller niet tegen te werken!!! Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

Alertheid

De politie vraagt burgers alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer.