15/01/2010 16 :51

Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis HypotheekWijzer: kleine lettertjes in duidelijke taal

15 januari 2010

Veel huizenkopers kijken alleen naar de maandlasten en de rente als ze een hypotheek afsluiten. Dat is niet verstandig, want ongunstige voorwaarden van een hypotheek kunnen duizenden euro's kosten. Door niet alleen rente maar ook voorwaarden in zijn afweging te betrekken, kan de koper veel bewuster de juiste hypotheek kiezen.

Voor consumenten zijn de 'kleine lettertjes' van een hypotheek moeilijk te begrijpen.

Vereniging Eigen Huis introduceert op haar website eigenhuis.nl de Eigen Huis HypotheekWijzer, waarin per hypotheek helder wordt uitgelegd wat de financiële gevolgen van de hypotheekvoorwaarden kunnen zijn. Verhuisboetes bijvoorbeeld, waarbij het meenemen van de hypotheek naar een ander huis duizenden euro's kost. Of een korte offerteduur van de hypotheek, waarbij een nieuwe offerte moet worden aangevraagd als de overdracht van het huis langer duurt of de bouw van de nieuwbouwwoning wordt uitgesteld.

Duidelijkheid en eenvoud

De HypotheekWijzer van Vereniging Eigen Huis verklaart de verschillende voorwaarden van hypotheken duidelijk en eenvoudig. Met waarschuwingstekens wordt aangegeven als een bepaalde voorwaarde veel geld kan kosten, terwijl er vaak ook vergelijkbare hypotheken bestaan zonder dat nadeel. Vereniging Eigen Huis heeft deskundigen van Bureau Taal ingeschakeld om de uitleg van hypotheken in eenvoudig Nederlands te schrijven, zodat de informatie voor vrijwel iedereen te begrijpen is. Om het overzichtelijk te houden worden alleen de voorwaarden uitgelegd en vergeleken die voor de consument een wezenlijk financieel verschil kunnen maken.

De HypotheekWijzer geeft geen waardeoordeel over een bepaalde hypotheek of voorwaarde. Wat slecht is voor de een, is soms juist goed voor de ander. Als een koper binnen een maand bij de notaris zit om de koopakte van zijn nieuwe huis te ondertekenen, is het niet interessant om een hypotheekofferte te vragen die 9 maanden geldig is. Een offerte met 2 maanden geldigheid voldoet dan en biedt vaak een lagere rente. Op dit moment zijn voor bijna alle gangbare aflossingsvrije en spaarhypotheken die op dit moment verkocht worden HypotheekWijzers gemaakt. Overige hypotheekvormen worden op korte termijn toegevoegd. De hypotheekwijzer staat op www.eigenhuis.nl/hypotheekwijzer





http://www.eigenhuis.nl/hypotheekwijzer




Vereniging Eigen Huis