Politiebond ACP

15 januari 2010

Protocol voor geweld tegen politie

In het vaste landelijk overleg (CGOP) tussen de politievakbonden en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is donderdag de uitvoeringsregeling Geweld tegen politieambtenaren (GTPA) aangenomen. "We zijn hier blij mee. Dit is een nieuwe stap in het terugdringen van geweld tegen collega's", vertelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.
'De uitvoeringsregeling Geweld tegen politieambtenaren (GTPA) is een nieuwe stap in het terugdringen van geweld tegen collega's'

'De uitvoeringsregeling Geweld tegen politieambtenaren (GTPA) is een nieuwe stap in het terugdringen van geweld tegen collega's'

Geweld tegen de politie staat al jaren hoog op de agenda van de ACP. In de herfst van 2008 presenteerde de ACP het Tienpuntenplan om geweld tegen politiemensen aan te pakken. Deze maatregelen zijn veelal preventief van aard. Ze moeten voorkomen dat politiemensen slachtoffer worden van geweld.

Altijd melding
Deze nieuwe uitvoeringsregeling betreft juist de situatie waarin het geweld al heeft plaatsgevonden. De regeling maakt duidelijk hoe collega's en korpsen moeten handelen als er een geweldsincident is geweest. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat er altijd melding van gemaakt wordt, zodat geweld tegen politiemensen niet onbestraft blijft. Bij het korps liggen verplichtingen ten aanzien van zorgverlening aan collega's die bij geweldsincidenten betrokken zijn geweest.

Processen
De uitvoeringsregeling beschrijft op welke wijze de korpsen en het KLPD hun processen voor de aanpak GTPA moeten inrichten. Daardoor ontstaat eenduidigheid binnen de politie qua aanpak en dat is winst. De bedoeling is dat daders in de toekomst altijd vervolgd worden en dat eventuele schade (materieel of immaterieel) op hun verhaald wordt. Een duidelijke, consequente en harde aanpak zal het geweld tegen politiemensen terug moeten dringen.

---