Buitenlandse Zaken België


Datum: 15/01/2010

Steven Vanackere over de situatie in Haïti. B- FAST

Het B-Fast team verdient alle gelukwensen omdat het operationeel was binnen de 12u en onmiddellijk is vertrokken. Binnen de 48u waren ze aanwezig in Haïti.

De ontscheping van het materiaal en de zoektocht naar een basiskamp zijn tot een goed einde gebracht en onze ploeg is nu operationeel.

In dit soort humanitaire rampen zijn er altijd twee fasen: een eerste fase met een meer nationale reactie van spontane solidariteit en een tweede fase gekenmerkt door internationale initiatieven met betrekking tot reconstructie van het getroffen gebied, verbetering van de coördinatie ter plaatse en het trekken van de lessen voor de toekomst.

Wij zitten vandaag ook in de overgang naar die tweede fase.

De uitwisseling van gegevens tussen Europese landen is op gang gekomen en ook de VN instanties functioneren. Dit neemt niet weg dat de coördinatie nog moeizaam verloopt.

Mevrouw Ashton en het Spaanse Voorzitterschap van de EU maken daar nu werk van, zowel wat betreft de coördinatie ter plaatse door de Spaanse Ambassadeur als wat betreft de algemene reflexie voor de toekomst. Op maandag 18 januari om 10u vindt in Brussel een eerste Europese bijeenkomst plaats op Ministerieel niveau.

In antwoord op een vraag van Mevrouw Ashton heeft België op 13 januari alle informaties verstrekt aan de Europese Unie over de door België ingezette middelen.

Ons land heeft in het verleden al meerdere malen voorstellen geformuleerd voor het beter organiseren van humanitaire hulp op Europees niveau en deze crisis kan een gelegenheid vormen om op basis van "lessons learnt" dit vraagstuk opnieuw te openen.

Wij denken hierbij ook aan ons voorzitterschap tijdens de tweede helft van dit jaar.

Belgen in Haïti

Onze consul Herman Declercq heeft in Haïti uitstekend werk verricht en er is een begin gemaakt met een lijst van landgenoten die wensen gerepatrieerd te worden. Niet iedereen wenst te vertrekken, humanitaire werkers willen meer dan ooit hun taak in Haïti tot een goed einde brengen. De Airbus 330 van Defensie zal dit weekend een repatriëring verzorgen van de Belgen die dit wensen evenals van hun familieleden. De Airbus kan ook in het kader van de Europese afspraken andere Europese nationaliteiten repatriëren. Het vliegtuig is niet uitgerust voor zwaargewonden, maar kan wel eventuele licht gewonden vervoeren.

Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken heeft op basis van de informatie en vragen die we kregen 232 dossiers geopend. We moeten benadrukken dat heel wat van deze dossiers slechts op vage informatie zijn gebaseerd en dat het gaat om personen die in de regio reizen als humanitair werker, toerist of zakenman en zeer waarschijnlijk niet betrokken zijn. Elk dossier wordt nochtans zorgvuldig nagegaan. Tot nog toe hebben we 91 landgenoten kunnen lokaliseren. Onder hen zijn er vier gewonden maar ze worden goed verzorgd (drie in de Dominicaanse republiek en één in Ottawa).