Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Nieuwjaarsboodschap NPCF

15 januari 2010

Op naar krachtige derde marktpartij

Nog maar aan het prille begin van het jaar, met zicht op forse bezuinigingen ziet de NPCF een aantal machtige spelers in de zorg zich al roeren. De huisartsenvereniging start met een actie ten koste van de patiënt over mogelijke kortingen, de orde van medisch specialisten mobiliseert haar leden met een brandbrief en de verzekeraars protesteren tegen het voorstel van Klink om hen meer risico te laten lopen in de uitvoering van de zorgverzekeringswet. Daar waar de eerste en tweede marktpartij zich al sterk maken voor hun belangen, blijft de derde marktpartij nog stil.

In de ogen van de NPCF ligt daarin de belangrijkste uitdaging voor 2010. Door verdere samenwerking van patiëntenorganisaties kan de inbreng in het beleid van verzekeraars en aanbieders verregaand versterkt worden. En dat zal nodig zijn wanneer de belangen onder druk van krimpende budgetten onder druk komen te staan. Naast een meer effectieve belangenbehartiging betekent intensivering van de samenwerking op bestuurlijk en operationeel niveau voor de leden van de NPCF én de leden van de andere koepels ook doelmatigheidswinst. Zij besparen met één aanspreekpunt veel van hun schaarse tijd. De NPCF is altijd voorstander geweest van een intensieve samenwerking van de diverse patiëntenorganisaties en gaat zich daar in 2010 wederom voor inzetten. Dat betekent concreet dat de gesprekken met de CG-Raad, Platform VG en Platform GGz worden voortgezet en dat op de belangrijke projecten zoveel mogelijk de samenwerking wordt gezocht met de eigen lidorganisaties als ook met de andere koepels.

De samenwerking binnen die echte derde marktpartij dient wel ondersteund te worden door een andere financieringsstructuur. De huidige subsidieregelingen belemmeren samenwerking tussen de diverse organisaties en een bundeling van expertise en krachten. En waar artsen en verzekeraars hun contributie indirect uit de premiebetalingen van consumenten financieren, zijn patiëntenorganisaties aangewezen op het Ministerie van VWS als voornaamste financier. De huidige regeling werkt onterechte beschuldigingen in de hand dat de patiënten- en gehandicaptenorganisaties niet onafhankelijk van hun financiers kunnen opereren en verzwakt ze daarmee onnodig. Wanneer we met zijn allen echt een derde marktpartij willen realiseren, zal ten aanzien van de financiering een level playing field gerealiseerd moeten worden.

Tenslotte zal de NPCF in 2010 aandacht vragen voor de toekomst van de zorg en het zorgbeleid. De bezuinigingen zetten druk op de belangen van alle spelers in het veld. De NPCF zal vinger aan de pols houden in 2010 hoe maatregelen uitpakken én zoals men dat van de NPCF mag verwachten aanbevelingen blijven doen over hoe het zorgaanbod zowel kwalitatief goed als doelmatig kan vanuit het perspectief van zorggebruikers en premiebetalers.

Deze nieuwjaarsboodschap is een verkorte weergave van de rede die directeur Martin Vermeer heeft uitgesproken op een nieuwjaarsbijeenkomst voor alle NPCF medewerkers.