Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 15 januari 2010 2009Z23368

Onderwerp Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen die het lid De Mos op 3 december 2009 heeft gesteld over het bericht "Kastje km-heffing zo te kraken".


1. Bent u bekend met het bericht "Kastje km-heffing zo te kraken"?


1. Ja, dat bericht is mij bekend.


2. Wat is uw reactie op de constatering van de in het bericht genoemde beveiligingsspecialist van bureau Taxion dat de hackers het kastje, dat de gereden kilometers moet registreren, zo kunnen kraken? Bent u op de hoogte van het risico dat weinigrijders dan straks opgezadeld worden met extreem hoge rekeningen?


2. Het kastje genoemd door de beveiligingsspecialist van Taxion was bedoeld om het concept en de daarmee samenhangende gedragseffecten van de kilometerprijs te beproeven en niet om het beveiligingsconcept van het uiteindelijke ontwerp van de registratieapparatuur en de daarmee samenhangende systemen te toetsen. Derhalve zie ik geen relatie tussen de conclusies uit het betreffende artikel en het kilometerprijssysteem.

a
agina 1 van 2 P






3. Deelt u de mening, dat nu bekend is dat de ingebouwde gsm-communicatie in Ons kenmerk het kastje zo lek is als een mandje en makkelijk kan worden onderschept en VENW/DGMO-2009/12488 gemanipuleerd, u alsnog moet afzien van de invoering van kilometerheffing? Zo nee, kunt u dan uitleggen waarom u met een kastje gaat werken met een veiligheidsprofiel dat te betitelen is als ,,knap beroerd?

3. De registratieapparatuur zal straks weliswaar over GSM communiceren, maar is voor de beveiliging van de communicatie in het geheel niet afhankelijk van de beveiliging van gsm-communicatie. Er zijn meerdere niveaus van beveiliging op meerdere technische lagen in de uitwisseling van gegevens voorzien. Deze zullen volgens gangbare beveiligingsprotocollen en voorzieningen werken. Deze protocollen worden ook in bijvoorbeeld het bankwezen gebruikt.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P