Gemeente Veenendaal


Zeer minimaal gezondheidsrisico bij vondst asbest in wijkcentrum Aller Erf

Bij asbestmetingen in Wijkcentrum Aller Erf in Dragonder-noord is een geringe concentratie asbest aangetroffen. Volgens de GGD is er op basis van de onderzoeksresultaten sprake van een zeer minimaal risico voor de volksgezondheid. Het wijkcentrum blijft echter gesloten totdat de asbestbesmetting helemaal is opgeruimd.

Volgens de GGD gaat asbest pas een gezondheidsrisico vormen als mensen zeer langdurig (jarenlang) in aanraking zijn geweest met grote hoeveelheden asbestvezels. Omdat de gebruikers van Aller Erf mogelijk kort zijn blootgesteld aan asbest, is de kans dat de aanwezige vezels een gezondheidsprobleem gaan vormen zeer minimaal.

Â

Wijkcentrum gesloten

In het wijkcentrum wordt momenteel nader onderzocht of er elders in het gebouw nog asbest ligt. Daarna wordt het gehele wijkcentrum opgeruimd en schoongemaakt zodat het weer open kan voor de gebruikers. Tot die tijd is het wijkcentrum gesloten voor iedereen. Het is nog onduidelijk hoe lang het gaat duren.

Wat ging eraan vooraf?

Afgelopen week hebben er werkzaamheden in het wijkcentrum plaatsgevonden waarbij asbest is vrijgekomen. Het stichtingsbestuur heeft na deze melding direct het gebouw gesloten voor de gebruikers en hen hierover geïnformeerd. Meteen daarna zijn lucht- en kleefmonsters genomen die bovenstaand resultaat brachten.

Â
Informatie

De gebruikers van het wijkcentrum krijgen allemaal een brief van het stichtingsbestuur waarin het bestuur uitlegt waarom het wijkcentrum gesloten is. Ook staat er informatie in over asbest en de volksgezondheid.

Â

Mensen kunnen voor informatie altijd de website van de GGD (http://www.ggd.nl en de gemeente (www.veenendaal.nl) raadplegen. Voor vragen over eventuele gezondheidsrisicoâs, kunnen mensen tijdens kantooruren bellen met de GGD, telefoon 030 60 86 086. Het is ook mogelijk om een vraag te e-mailen naar mmk@ggdmn.nl. Voor andere informatie over de situatie over Aller Erf kunt u desgewenst ook tijdens kantooruren bellen met het informatienummer van de gemeente: 0318 - 538 538.