Provincie Overijssel

VoortVarend Varsen van start

VoortVaren Varsen van start

Donderdagmiddag 14 januari zullen gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel en wethouder Arent Beugelink van de gemeente Ommen de gebiedsuitwerking Varsen officieel in uitvoering geven door de onthulling van het projectbord en een symbolische handeling voor het oprichten van het archeologisch monument Larinkmars.

De afgelopen jaren hebben de partners in het gebied samen met de bewoners in Varsen met veel inzet gewerkt aan het opstellen van de ontwerp-Gebiedsuitwerking Varsen. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een samenhangende visie "Voortvarend Varsen". Wethouder Arent Beugelink van de gemeente Ommen en voorzitter van de Stuurgroep Varsen, zal dit rapport aanbieden aan gedeputeerde Piet Jansen. Die is blij dat nu de schop de grond in kan: "Dit moment markeert de afsluiting van de fase van plannen maken en is de start van de uitvoering van de maatregelen in Varsen. Met de enthousiaste medewerking van alle partijen kunnen we in dit gebied de komende jaren goede dingen doen voor de landbouw, natuur, recreatie en water."

Voortvarend Varsen is erop gericht de streekeigen landschapselementen, de landbouwstructuur en bijzondere natuur te behouden, ontwikkelen en verder versterken, evenals de oude Vechtarmen en archeologische vindplaats Larinksmars. Voorafgaand aan de inrichting van het gebied heeft er al een vrijwillige kavelruil plaatsgevonden tussen de landbouwers en de andere partijen in het gebied. Daarmee is een goede uitgangssituatie ontstaan voor de totale inrichting van het gebied.

Allereerst zal de gemeente Ommen dit jaar het recreatief fietspad De Ziel en door Dienst Landelijk Gebied het archeologisch monument Larinksmars aanleggen. Markante plaatsen in het gebied zullen beter zichtbaar en bereikbaar worden gemaakt.

In een volgende fase worden samen met waterschap Groot Salland en Staatsbosbeheer inrichtingsmaatregelen uitgevoerd voor water, landbouw, natuur en landschap. Ook zullen karakteristieke boerenerven in hun oude glorie hersteld worden. Wethouder Beugelink: "Dat is ook voor het plattelandstoerisme van groot belang. Bovendien is Varsen een uitloopgebied voor Ommen. Zo wordt het nog mooier wonen, werken en recreëren in Varsen."

Download de brochure Voortvaren Varsen