Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Van Bommel over zweepslagen voor een oude vrouw

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van Bommel over zweepslagen voor een oude vrouw

Kamerbrief | 15 januari 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over over zweepslagen voor een oude vrouw. Deze vragen werden ingezonden op 24 december 2010 met kenmerk 2009Z25299.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid van Bommel (SP) over over zweepslagen voor een oude vrouw.

Vraag 1

Herinnert u zich mijn vragen van 7 maart jl over de veroordeling voor een 75-jarige vrouw tot 40 zweepslagen vanwege contact met twee mannen die niet haar familie waren? Kunt u bevestigen dat de straf is opgelegd?Zo nee, wat zijn dan de feiten? 1)

Antwoord op vraag 1

Ja.

Op 25 augustus jl. veroordeelde het Saudische Hof van Cassatie de 75-jarige vrouw tot vier maanden hechtenis en 40 zweepslagen en vervolgens uitwijzing naar haar geboorteland Syrië, met het verbod terug te keren naar Saudi-Arabië.

Deze straf is een zwaardere, dan die opgelegd door de lagere rechtbank in maart 2009: vier maanden hechtenis en 40 zweepslagen. Tegen deze uitspraak hadden betrokkenen bij het Hof van Cassatie beroep aangetekend.

Het Hof van Cassatie bevestigde de uitspraak van de lagere rechtbank en veroordeelde tot hogere straffen. De veroordeling is bevestigd door de Directeur Internationale Zaken van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten, Dr. Saleh Al Sharekh. Er is geen verder beroep meer mogelijk.

Vraag 2

Bent u bereid er in bilaterale contacten bij de Saoedische autoriteiten op aan te dringen deze straf niet te doen uitvoeren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer daarvan berichten?

Antwoord op vraag 2

Ik heb tijdens mijn bezoek aan Saudi-Arabië in mei 2009, conform mijn toezegging aan de Kamer, deze zaak opgebracht.

Eind januari as. brengt de mensenrechtenambassadeur een bezoek aan Saudi-Arabië. Ook hij zal bij zijn Saudische gesprekspartners de kwestie en de feiten met betrekking tot de opgelegde straf aan de orde brengen en aandringen op het niet uitvoeren van deze straf.


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 2360

NRC Next, 16 december 2009: "Zweepslagen voor een bejaarde vrouw"