Ingezonden persbericht

Voorstellingen in Agora in januari 2010

vrijdag 15 januari om 20.30 uur
Thijs Maas is optimistische cowboy in 'ÉÉN'

"Thijs Maas heeft het allemaal: acteertalent, muzikaal, mooie zangstem en niet te vergeten: de grappen", schreef Het Parool. "Glanzend debuut van intense optimist Thijs Maas." (Trouw) "Nederland heeft er een fantastische cabaretier bij: Thijs Maas. 'ÉÉN' is werkelijk overrompelend goed." (De Telegraaf)

In 2007 won Thijs Maas op overtuigende wijze de Wim Sonneveldprijs én de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Met ogenschijnlijk gemak pakt hij zijn publiek in met zijn romantische inborst, perfecte beheersing van piano en gitaar en melancholische zang. In zijn eerste programma, de muzikale onemanshow 'ÉÉN', viert Maas zijn eenzaamheid met de melancholie van een crooner, een lonesome cowboy die zwelgt in zijn vrijheid. Hij is te optimistisch om zich druk te maken over de wereldproblematiek, maar sommige dingen zijn nou eenmaal te waar om mooi te zijn.

Agora, zaterdag 16 januari om 20.15 uur
Jan Rot, Bill van Dijk e.a. in 'De Palingvissers'

De oer-Hollandse musical vol hilarische operahits komt eraan! Opera was nog nooit zo leuk: het dorp raakt niet uitgepraat en Jacques d'Ancona zegt: "Heerlijk!" De machtige stem en het podiumallure van Bill van Dijk, de elegante en aanstekelijke muziek en hilarische teksten van meester-vertaler Jan Rot. Alles bij elkaar: een heerlijk brok lef!

'De Palingvissers' is een oer-Hollandse musical met 's wereld bekendste operakrakers. Het is de Volendamse variant op Bizets opera 'De Parelvissers'. Bill van Dijk en Jan Rot spelen de gezworen vrienden Naatje en Zoer. Astrid Nijgh is de tragische Leila en Marjolein Meijers kruipt in de huid van Mimi. Zo ontrolt zich een tragikomisch verhaal over twee vrienden die ooit verliefd werden op dezelfde vrouw. Er wordt gemusiceerd, paling gerookt, pijp gestoken, gelachen, gehuild, ruzie gemaakt en vrede gesloten.

Onder het motto 'aria's zijn ook maar liedjes' zorgt Rot voor een meesterlijke vertaling van de mooiste operahits. 'Donna e mobile' heet nu 'Dames die doen maar wat'. Het beroemde duet uit 'De Parelvissers' wordt voorzien van een palingsound en kapper Figaro uit Sevilla is omgeschoold tot palingboer. De regie is in handen van Eddy Habbema en het script en de liedteksten zijn geschreven door Jan Rot.

Agora, woensdag 20 januari om 20.30 uur
Daniel Arends komt met Reprise, 'Geen Excuses'

Daniel Arends: charmant, gevaarlijk, eerlijk, onpeilbaar, verwarrend, onzeker, lastpak, extreem grappig, lief. Balancerend op de grens van sympathie, komt hij er mee weg door een overvloed aan charme. Godsgruwelijk getalenteerd, maar toch geen gewone jongen gebleven.

Daniël Arends won de Jury- én de Publieksprijs op Cameretten 2006 en was meer dan welkom als vaste kracht bij de Comedytrain. Hij had een uitverkocht en spraakmakend eerste programma. Arends zegt waarheden die je liever niet wilt horen en maakt intelligente grappen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Hard, maar eerlijk en soms een tikkeltje verwarrend. "Zijn flair maakt hem trefzeker in alles." (NRC Handelsblad)

Agora, vrijdag 22 januari om 20.15 uur
Flitsende Kopmannen in De Wereldband

Herkenbaar en toch onnavolgbaar, aanstekelijk humoristisch, vol vreemde hersenspinsels en komische gedachtesprongen, maar bovenal: heerlijke muziek. In een paar woorden is dat de nieuwste voorstelling van De Wereldband.

Wat doe je wanneer een nieuwe wereld zich voor je opent? Stap je over de drempel, ook wanneer je niet weet wat je te wachten staat? De zes mannen van de Wereldband spelen hun nieuwste voorstelling 'Kopmannen'. Hierin vertellen zij het verhaal van een vreemdeling die in een absurde wereld terechtkomt waarin hij zichzelf zal moeten bewijzen. Om een goed verhaal te kunnen brengen heeft de Wereldband Caspar Nieuwenhuis aangetrokken. Hij heeft het script geschreven.

Het theater is omgetoverd tot een grote muziekdoos waar geen ontsnappen aan is. Het is een op hol geslagen spektakel van zes stuiterende kopmannen en een peloton van 99 instrumenten. Dit zorgt voor heerlijke muziek, een flinke dosis humor en vooral heel veel energie. Deze diversiteit speelt een grote rol in de voorstelling. Zo schreef de Telegraaf: "Zes prettig gestoorde muzikanten die energiek over het podium stuiteren, kwalitatief goede muziek uit alle hoeken en gaten van de wereld brengend, gecombineerd met cabareteske humor en acrobatische capriolen."

Agora, vrijdag 22 januari om 20.30 uur
Thriller ín het theater: 'De Vrouw in het Zwart'

Het Thriller Theater heeft één doel: het genre van de toneelthriller terug te brengen in de Nederlandse theaters. Een aantal producties waaronder 'Arsenicum en oude kant' waren al een groot succes. Met 'De vrouw in het zwart' richten zij zich voor het eerst ook op de iets kleinere zalen.

Het verhaal van 'De vrouw in het zwart' vertelt over een geobsedeerde advocaat op leeftijd. Hij heeft het idee dat hij en zijn familie vervloekt zijn door een spookachtige vrouw in het zwart. In zijn poging het kwaad te bezweren neemt hij een jonge acteur in dienst om samen met hem zijn ervaringen na te spelen. Hoe dieper de twee in het verhaal komen, hoe sneller ze het zicht op de werkelijkheid verliezen. Spel en regie door Bruun Kuijt en David Goddyn.

Agora, zaterdag 23 januari om 14.00 uur
Kinderen voor Kinderen - Songfestival 2009-2010

In deze 18e editie van VARA's Kinderen voor Kinderen Songfestival, gaan de twaalf beste deelnemers uit Flevoland in de Agora met elkaar de strijd aan. Zij zingen elk een liedje uit het 30-jarig Kinderen voor Kinderen-repertoire. De winnaar mag meedoen aan de landelijke finale die door de VARA op televisie wordt uitgezonden. Ook is er weer een spetterende Meezingshow waarbij alle kinderen uit de zaal het podium mogen beklimmen om de KvK-klassiekers uit volle borst mee te zingen. Het Kinderen voor Kinderen koor, begeleid door Babette Labeij, en de dansers van dansacademie Lucia Marthas maken het feest compleet!

Agora, dinsdag 26 januari om 20.15 uur
Nieuwe 'Bedgeheimen' van Haye van der Heyden

'Bedgeheimen' van Mussen & Zwanen is de nieuwe komedie van tekstschrijver en regisseur Haye van der Heyden. Hij schreef het stuk in zijn beproefde en bewierookte cabareteske stijl, met hilarische terzijdes, ironische relativering en veel lekkere muziek ter ondersteuning. Met Bert Kuizenga, Mary-Lou van Stenis, Miryanna van Reeden, Eva Poppink, Hans Breetveld en Dave Mantel

Francien verveelt zich met Jaap, Otto verveelt zich met Plien en het leven is kort. Er moet genoten worden! Van romantiek bijvoorbeeld! Otto en Francien leren elkaar kennen via internet en het klikt meteen. Maar hun echtgenoten bedriegen, dat willen ze toch niet. Het zou dus heel goed uitkomen als Jaap en Plien elkaar ook leuk zouden vinden. Is dat niet te regelen? 'Bedgeheimen' is een relatiekomedie zonder slip, dus geen onderbroekenlol!

Agora, woensdag 27 januari en donderdag 28 januari om 20.15 uur
Musical Amandla! Mandela is ontroerend mooi

AMANDLA! MANDELA is een Nederlands gesproken en gezongen musical over Nelson Mandela, met feestelijke en dynamische muziek en dans, waarin meer dan dertig Nederlandse zangers/acteurs en Zuid-Afrikaanse muzikanten en dansers samen te zien zijn. Amandla betekent 'kracht'; AMANDLA! MANDELA laat zien met hoeveel passie en kracht Nelson Mandela zijn leven leidt en voor zijn idealen vocht. De voorstelling toont hoe Mandela de geschiedenis van Zuid-Afrika ingrijpend heeft veranderd en wat hem heeft geïnspireerd.

Met Kenneth Herdigein, Sophia Wezer, Peter Bolhuis, Felix Burleson, Raymi Sambo, Wil van der Meer, Marcel Jonker, Dobs Mvakalisi Madotyeni, Andisiwe Mbunje e.a. Begeleid door het 'a capellakoor Khayelitsha United Mambazo'.

Deze ontroerende en krachtige musical over één man die de wereld veranderde laat zien wat hem inspireert en hoezeer hij de geschiedenis van zijn land heeft beïnvloed. De musical gaat over de kracht van Afrika, maar vooral over het leven en gedachtegoed van Mandela. Hij stelde vergevingsgezindheid en begrip tegenover haat en vijandschap en werd zo een inspirator voor miljoenen. Mandela heeft laten zien dat elk individu het vermogen heeft de wereld te veranderen. 'Een hartstochtelijk leven krijg je niet als je je klein maakt - als je tevreden bent met een leven dat minder is dan het leven dat je zou kúnnen leiden', is het motto van Nelson Mandela. AMANDLA! MANDELA laat het gepassioneerde leven van Mandela zien. Vanaf het moment dat hij als kleine jongen onder de indruk raakt van de wijsheid van de Xhosa Chiefs, tot aan zijn inauguratie als eerste zwarte president van Zuid-Afrika, na 27 jaar gevangenschap.

"Kenneth Herdigein is indrukwekkend als milde, wijze Mandela" (Trouw) en "verdient een groot compliment" (De Telegraaf). "Te midden van een groot ensemble dat veel kanten van het recente Zuid-Afrika laat zien, is Herdigein de rust zelve. Een held van menselijk formaat." (NRC Handelsblad).

"De wonderbaarlijke schoonheid van Afrikaanse muziek is dat deze je energie geeft, zelfs als de muziek een triest verhaal vertelt. Je kunt arm zijn, in een krakkemikkig huis wonen of zonder werk zitten, maar Afrikaanse muziek geeft altijd hoop - "Het Afrikaanse a capella-koor geeft deze voorstelling die authentieke Afrikaanse sfeer "Nelson Mandela zou hebben genoten van zijn eigen musical".



Ingezonden persbericht