Ingezonden persbericht

JOIN THE SEARCH, FIND THE TRUTH. WHERE IS GARY?

Surfers op internet en Facebook creëren met de zoektocht naar oplichter Gary
de unieke interactieve documentaire "Where is Gary".

Sinds maandag is een vernieuwend interactief documentaireproject 'Where is Gary?' van de jonge Belgische regisseur Jean-Baptiste Dumont op het wereldwijde web gelanceerd. Gedurende 10 weken (20 afleveringen) zal deze documentaire tot stand komen dankzij de berichten en informatie die de internet gebruikers op whereisgary.net achterlaten.

Gary is een oplichter die in Europese treinstations actief is. In Brussel lichtte hij de Belgische documentairemaker Jean-Baptiste Dumont, aka JB, op voor 100 euro. Een foutje, want nu zijn alle schijnwerpers op hem gericht. Where Is Gary? is een interactive zoektocht naar deze oplichter.

De zoektocht is 10 weken lang live te volgen op whereisgary.net en iedereen kan JB helpen. Iedereen kan zijn verhaal over oplichting kwijt. Iedereen kan tips doorgeven. De inbreng van het publiek bepaalt de richting van JB's zoektocht naar Gary. Ook kan iedereen co-producent worden met een investering van 10 tot 10.000 euro.

Samen met producent Peter De Maegd (Small Gods) heeft regisseur JB een eenvoudig maar ambitieus doel voor ogen: om met de actieve hulp van surfers en de online-gemeenschap, die op whereisgary.net en op Facebook ontstaat, het boeiende verhaal van Gary te vertellen dwars door verschillende media heen.

De interactieve documentaire 'Where is Gary?' start met een filmpje over de ontmoeting van Gary en de vraag aan het publiek om JB te helpen. Iedereen kan deel uitmaken van de online gemeenschap op www.whereisgary.net of via Facebook. De zoektocht zal in eerste instantie in real-time te volgen zijn op www.whereisgary.net. Daarna wordt het verhaal gemonteerd tot een documentairefilm van 52 minuten.

Regisseur Jean-Baptist Dumont maakte vorig jaar de documentaire Vanessa, een intiem portret van de transsexuele actrice Vanessa Van Durme.

'Where is Gary?' kreeg de steun van het VAF, Filmlab en is een testcase voor The Artists, een grootschalig project dat de Belgische producent Caviar aan het ontwikkelen is samen met VRT, Vara en nog enkele andere co-producerende zenders. Beide projecten zijn pionierswerk binnen het zich steeds sneller ontwikkelend medialandschap. Beiden hebben ze als belangrijke bouwsteen internet en Web 2.0 in het bijzonder. Where Is Gary? is bovendien ook gebaseerd op het idee van de Creative Commons (creativecommons.org). Dit staat voor rechtenvrij gebruik van beelden ter bevordering van de creativiteit.

Laatste nieuws:
Gary gesignaleerd op Schiphol Amsterdam, waar hij opnieuw mensen heeft opgelicht.
Help de Belgische regisseur Jean-Baptiste Dumont. Bevindt Gary zich nog in Nederland?
Ga naar www.whereisgary.net en wordt co-producent van de film.



Ingezonden persbericht