Ingezonden persbericht

Automobilist wil referendum over kilometerheffing

Hilversum, 15 januari 2010
Resultaten Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2010 bekend:

Automobilist wil referendum over kilometerheffing, groeiende ergernis aan 'kleine' bekeuringen en Fatima Moreira de Melo favoriete carpool date

De meningen over kilometerheffing zijn nog verdeeld. Wel moet er van een meerderheid (56%) van de Nederlandse automobilisten een referendum komen over kilometerheffing. Dit blijkt uit de nieuwe editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mobiliteitsplatform www.eileen.nl. Via een Internetpanel werden 586 automobilisten gevraagd naar hun mening. Opvallend in het onderzoek is bovendien een groeiende ergernis aan bekeuringen van kleine snelheidsovertredingen en de populariteit van Fatima Moreira de Melo als favoriete carpool date.
Kilometerheffing

De meningen over kilometerheffing zijn verdeeld. Vier op de tien automobilisten is een voorstander van deze op handen zijnde maatregel en vindt dit een eerlijke(re) manier van belasting verrekening. Echter vier op de tien automobilisten is ook van mening dat het 'gewoon een melkkoe' van de overheid is.
Automobilisten hebben een lichte voorkeur voor de huidige vorm wegenbelasting ten opzichte van kilometerheffing. Een meerderheid van de automobilisten wil wel een referendum over deze nieuwe manier van belastingverrekening.
Het kastje dat in de auto gebouwd gaat worden kan rekenen op flinke weerstand. Ruim de helft is er niet blij mee en bekruipt het gevoel van 'big brother is watching you'. Met name 18 t/m 44 jarigen en vrouwen bekruipt het gevoel dat zij in hun privacy worden aangetast. Naast de privacy, heeft men zijn bedenkingen over de kwaliteit van het kastje (fraudegevoelig, accuraatheid etc.). Mannen hebben vaker dan vrouwen geen problemen met het kastje in de auto.
Top 10 ergernissen in het verkeer

Bumperkleven is voor het derde achtereenvolgende jaar nog steeds de grootste ergernis in het verkeer. Naast bumperklevers blijken ook agressief rijgedrag en het rijden met alcohol/drugs op een grote bron van ergernis te zijn. Opvallend in de Top 10 ergernissen in het verkeer is bovendien een groeiende ergernis aan bekeuringen van kleine snelheidsovertredingen. De complete Top 10 van ergernissen in het verkeer ziet er als volgt uit:

1. (1) Bumperkleven

2. (3) Agressief rijgedrag

3. (2) Rijden met alcohol/drugs

4. (4) Onnodig links rijden

5. (7) Zondagsrijders

6. (-) Bekeuringen van hele kleine snelheidsovertredingen

7. (5 ) Geen richting aangeven

8. (6 ) Op het laatste moment ritsen/invoegen

9. (-) Te langzaam rijden

10.(9) Drempels

Begrip voor wegwerkzaamheden

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten (46%) heeft het afgelopen jaar meer last gehad van wegwerkzaamheden dan in voorgaand jaar. De meeste Nederlandse automobilisten (38%) hebben op doordeweekse dagen te maken gehad met deze wegwerkzaamheden. Wel wordt het nut van het werken aan de weg ingezien. Vier op de tien (41%) geeft aan het prima te vinden dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

Fatima favoriete carpool date

Fatima Moreira de Melo is favoriet om een keertje mee te carpoolen, gevolg door Paul de Leeuw en op de derde plaats "een hele leuke collega van mij.". Daarna volgen Yolanthe Cabau van Kasbergen en de Gooische Vrouwen. Ruim een kwart van de respondenten wil echter helemaal niet carpoolen.

Top 10 van tijdsbesteding in de file

Voornaamste bezigheid in de file is ook dit jaar muziek of radio luisteren, gevolgd door rondkijken en opletten in het verkeer. Mannen in de file luisteren vaker naar muziek, bellen vaker, werken vaker mobiel en flirten meer dan vrouwen. Vrouwen daarentegen zingen vaker (mee) dan mannen. Het meeste sms verkeer in de file komt van 18 t/m 44 jarigen. De complete Top 10 van tijdsbesteding in de file ziet er als volgt uit:

1. (1) Muziek/radio luisteren

2. (2) Om me heen kijken

3. (-) Opletten in het verkeer

4. (3) Nadenken

5. (-) Zingen/meezingen

6. (4) Bellen

7. (5) Eten en/of drinken

8. (-) Ergeren

9. (6) Kletsen

10. (-) SMS-en

Fileflirten

Zo'n 4% doet aan fileflirten. Voor de meeste eindigt dit niet in een afspraakje. Een enkeling heeft wel eens een kopje koffie gedronken en samen gewacht tot de file was opgelost of heeft zelfs seks gehad.

Noot voor de redactie (