Haïti - Wachtrijen voor het ziekenhuis in Tabarre

15/01/2010 14:14

Stichting Onze Kleine Weeskinderen

Veel zwaargewonden zijn op zoek naar medische hulp

De artsen in het St. Damien kinderziekenhuis verzorgen sinds dinsdag talloze slachtoffers van de aardbeving. "Ik was op dinsdag een paar uur in het ziekenhuis en in die tijd werden veel mensen met ernstige verwondingen binnengebracht. Ook gisteren zijn talrijke zwaargewonden in het ziekenhuis behandeld. Onze artsen en verpleegkundigen werken erg hard en doen hun best om met de moeilijke situatie om te gaan", zegt Gena Heraty, hoofd van de afdeling voor mensen met een handicap van de organisatie "Onze Kleine Weeskinderen" in BelgÏe. De organisatie stelde al ¤ 300 000 ter beschikking als noodhulp, zodat levensreddende maatregelen zoals het verzorgen van de slachtoffers kunnen worden genomen. Tot nu toe groeven vele Haïtianen met hun blote handen in het puin om hun verwanten te vinden. In het ingestorte gehandicaptencentrum van de organisatie in Pétionville werd ondertussen het eertse dodelijke slachtoffer geborgen, een jonge Amerikaan. De zus van de overledene werd gered, en wordt nu medisch behandeld.

De berichten uit Haïti komen slechts druppelsgewijs binnen. De volledige omvang van de ramp zal pas in de komende dagen en weken duidelijk worden. Vele gebouwen werden door de aardbeving beschadigd. Ook de muren van het kinderziekenhuis van "Onze Klei-ne Weeskinderen " in Tabarre vertonen vele barsten en werd om veiligheidsredenen geëvacueerd. Alleen wanneer het instortingsgevaar is afgewend, kunnen de patiënten opnieuw in het ziekenhuis behandeld worden. De slachtoffers worden ondertussen in open lucht en onder dekzeilen verzorgd.

Sinds dinsdag zijn 200 medewerkers van de humanitaire organisatie doorlopend aan het werk. Voor de bevolking van Haïti is nu de levering van zuiver water en levensmiddelen het belangrijkst. Hierbij kan de tankauto van "Onze Kleine Weeskinderen" helpen, dat in het verleden werd gebruikt om per dag 80 000 liter zuiver water in de sloppenwijken van Port-au-Prince te leveren. Vader Rick Frechette vroeg zijn werknemers om meer vracht- wagens te kopen, om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot zuiver water om een epidemie te voorkomen. Een andere belangrijke uitdaging voor de priester en arts is het herstel van de beschadigde communicatiestructuren. Zonet ontvingen we een e-mail uit Haïti, met een verzoek om snel medische hulpgoederen te sturen. Er is nood aan verbandmateriaal, spuiten, antibiotica, en nog veel meer.

"Onze Kleine Weeskinderen" verleent sinds 1988 humanitaire hulp in Haïti. De liefdadigheidsorganisatie is in op Caraïbische eiland actief en omvat een kinderdorp, een kinderziekenhuis, en therapie- en rehabilitatiefaciliteiten. Het centrum voor mensen met een handicap in Pétionville, waarin therapieruimtes, kantoren, administratie- en vrijwilligersdiensten gevestigd waren, is vrijwel volledig verwoest door de aardbeving. De hulpverleners zoeken in het puin nog altijd naar overlevenden.

"Onze Kleine Weeskinderen," vraagt de bevolking om hulp. Dat kan door een gift op onze rekening 431-7173381-07, met vermelding: aardbeving Haïti.

Voor meer informatie en foto's:

Onze Kleine Weeskinderen

Heydenberglaan 45

1200 Brussel

E-mail: leonilde.vaz@nphbelgium.org

Telefoon: 0473598742

Opmerking: foto's zijn vrij beschikbaar, met de vraag om ons rekeningnummer te ver-melden. Bedankt.

"Onze Kleine Weeskinderen" schenkt al 55 jaar lang achtergelaten en verweesde kinderen in Latijns-Amerika een thuis. Momenteel verblijven er ongeveer 3500 kinderen in onze negen kinderdorpen. Zij leven er als in een grote christelijke familie, gaan naar school en leren een vak. Sinds de oprichting van het eerste kinderdorp zijn al ongeveer 16 000 kinderen bij "Onze Kleine Weeskinderen" opgegroeid. Zij hebben er de betekenis geleerd van onvoorwaardelijke acceptatie en liefde, delen, medewerking en verantwoordelijkheid. Bovendien maken meer dan 40 000 kinderen en volwassenen uit de buurt elk jaar gebruik van de scholen en gezondheidscentra van de kinderdorpen.

Rekeningnummer: 431-7173381-07

Vermelding: Aardbeving Haïti

Internet: www.weeskinderen.be

E-mail: leonilde.vaz@nphbelgium.org

Overname gratis - bewijsexemplaar gevraagd

Bezoek onze nieuwe online giftenwinkel!

Op www.MyGoodShop.org kunt u meteen helpen.

Vertelt u het verder!

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel