Ingezonden persbericht

Oplichters ondermijnen humanitaire hulpacties voor Haïti

Amsterdam / Brussel, 15 januari 2010 - Over heel de wereld leven de mensen mee met de slachtoffers van de allesverwoestende aardbeving in Haïti. Humanitaire hulp wordt wereldwijd door verschillende landen aangeboden en ook hulporganisaties zoeken financiële middelen om alle denkbare hulp te kunnen sturen naar het rampgebied.

Er zijn echter mensen die helemaal niet willen helpen en proberen geld bestemd voor inzamelacties te bemachtigen. '419'-spammers zijn er altijd op uit om met titels die de aandacht trekken de goede wil van mensen te misbruiken. Jammer genoeg is een humanitaire catastrofe zoals deze in Haïti een perfect doelwit voor deze 419-scams. Ze rekenen op het goede hart, de bezorgdheid en de hulpvaardigheid van de mensen, waardoor ze hun misleidende email niet als dusdanig wordt herkend. De wil om te helpen kan het kritische beoordelingsvermogen beïnvloeden.

"Het uitbuiten van tragische gebeurtenissen voor persoonlijk gewin is helaas volkomen acceptabel voor sommige cybercriminelen. De aardbeving in Haïti en het onderschepte 419-scam bericht tonen dat er duidelijk geen grenzen bestaan voor bedriegers om misbruik te maken van rampsituaties", zegt Matt Nisbet, Malware Data Analyst bij Symantec Hosted Services. "De bevolking moet er zich van bewust zijn dat zulke misleidende oproepen bestaan zodat ze alerter zijn als ze websites bezoeken waar om een donatie gevraagd wordt. Dit om ervoor te zorgen dat de broodnodige donaties op de juiste bestemming aankomen in plaats van in de zakken van een scammer".

Hieronder vindt u een voorbeeld van een 419-scam zoals hij al werd onderschept. Er bestaat inderdaad een inzamelactie door het Britse Rode Kruis om de slachtoffers van deze ramp te helpen en het adres dat wordt gebruikt is correct. Het Britse Rode Kruis werkt echter niet met Western Union voor donaties en ook het vermelde e-mailadres is niet van het Britse Rode Kruis. Het geld dat op deze rekening wordt gestort, zal nooit iemand op Haïti helpen, maar alleen in de zakken van cybercriminelen belanden.

Als u geld wenst te geven voor humanitaire hulp, volg dan de instructies op die via de officiële websites van erkende hulporganisaties worden gegeven zoals de Samenwerkende Hulporganisaties ( www.giro555.nl ). U kan ook best de hulporganisatie zelf contacteren om uzelf er van te overtuigen dat het om een echte oproep gaat en dat uw geld daar zal worden ingezet waar het echt nodig is.