Ingezonden persbericht

Rotterdam, 15 januari 2010

REKENKAMER RAPPORT LAAT ZIEN HOEVEEL STADSBESTUUR VOOR ROTTERDAMMERS HEEFT BEREIKT

Peter van Heemst, fractievoorzitter PvdA Rotterdam, ziet het rapport van de Rekenkamer over de uitvoering van het collegeprogramma als een enorm compliment aan het adres van dit stadsbestuur. "De Rekenkamer zegt dat Rotterdam er nu beter voor staat dan in 2006." Voor de PvdA is het belangrijk dat Rekenkamer heeft vastgesteld dat er enorm veel bereikt is bij het wegwerken van sociale achterstanden. "Dat was één van de belangrijkste beloftes die we in 2006 aan de Rotterdammers hebben gedaan. Meer dan 12 000 mensen zijn uit de bijstand en aan het werk. 1200 Gezinnen krijgen hulp bij de opvoeding en het schoolverzuim is met 20% teruggedrongen."

Van Heemst: "Met dit rapport in de hand kan ik met een gerust hart de conclusie trekken dat dit het beste stadsbestuur van de afgelopen 25 jaar is. Door de economische crisis zijn er ook doelstellingen niet gehaald. Dat is jammer, maar onvermijdelijk. Eén van die doelen was het opvoeren van het aantal hotelovernachtingen."

Verder is er volgens Van Heemst ook veel gedaan wat niet was afgesproken: "Het gratis openbaar vervoer voor 65 plussers is daar het mooiste voorbeeld van. Het stond niet in het Collegeprogramma, maar dankzij de inzet van de PvdA is dat punt uit ons verkiezingsprogramma toch uitgevoerd. En we hebben privatisering gestopt: zo is de bus niet verkocht, maar gewoon in handen gebleven van de RET."

De Rekenkamer doet een aantal goede suggesties om in de toekomst nog beter te kunnen meten of gemaakt afspraken ook echt worden bereikt. De Rekenkamer heeft nog geen goed cijfermateriaal over de veiligheid in Rotterdam. Van Heemst: "Het stadsbestuur zegt in een reactie dat die cijfers nog komen. Maar het Openbaar Ministerie laat vandaag gelukkig al wel weten dat in 2009 de criminaliteit is gedaald en er minder geweldsdelicten zijn."