Ingezonden persbericht


Karren maar!
Vijftig originele trapauto's uit de jaren '30, '40 & '50 in de Kunsthal Rotterdam

15 januari t/m 7 maart 2010

Autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Kunsthal Rotterdam. In de designgalerij is een bijzondere collectie originele trapauto's uit de jaren dertig, veertig en vijftig te zien. De antieke speelgoedauto's zijn afkomstig uit de collectie van Rop Ranzijn en worden voor het eerst tentoongesteld. Ranzijn kocht begin 2009 het nostalgische speelgoed van oud-voetballer Marc Overmars. Hij knapte de auto's op en herstelde ze in hun oude glorie. Te zien zijn onder andere een Jaguar E-Type, een Peugeot 403 en een Citroën DS Cabriolet.

Originaliteit
Ranzijn heeft de trapauto's in hun oude luister hersteld. Originaliteit is bij het restaureren steeds zijn uitgangspunt geweest. Zo heeft hij van een oude blauwe trapauto uit de jaren dertig van de Franse fabrikant L'Etoile de dunne oude bandjes laten zitten. Voor ieder exemplaar dat Ranzijn opknapt, doet hij uitgebreid onderzoek om te achterhalen hoe de auto er oorspronkelijk uit heeft gezien. Dat leidt tot een verzameling piekfijn opgeknapte auto's. De donkerrode Bugatti race auto uit de jaren vijftig is één van zijn mooiste modellen.

Collectie
De collectie die in de Kunsthal getoond wordt, is zeer gevarieerd. De meeste van de auto's zijn van buitenlandse makelij, afkomstig uit Frankrijk, België en de Verenigde Staten. Naast elegante exemplaren als de Jaguar E-type en een witte Rolls Royce zijn ook een stoere legerjeep met camouflageprint en een rode brandweerauto te zien. Niet alle trapauto's van Ranzijn zijn oorspronkelijk als speelgoed voor kinderen gemaakt. De trapauto's werden vroeger ook ingezet op verkeersparken zodat kinderen geleerde verkeersregels in de praktijk konden brengen. Toch zijn de meeste van de kleurrijke auto's bedoeld om mee te karren! Dat kan in de Kunsthal niet; als alternatief kunnen kinderen in één van de modellen plaatsnemen voor een stoere foto.



Ingezonden persbericht