Eerste endoscopische bijschildklierresectie in België

15/01/2010 07:00

OLV Ziekenhuis Aalst

Chirurg dr. Sam Van Slycke van het OLV Ziekenhuis te Aalst voerde de eerste endoscopische bijschildklierresectie in België uit.

Dr. Sam Van Slycke, algemeen chirurg in het OLV Ziekenhuis, heeft midden januari bij een patiënt de bijschildklier op endoscopische wijze verwijderd. Het is de eerste keer dat deze techniek, beschreven door de Franse professor Jean-François Henry, in België werd toegepast. De ingreep gebeurde via een kijkoperatie in de hals, met een incisie van 1 cm (voor het inbrengen van de camera) en 2 werkkanalen van 3 mm voor de instrumenten.

Nu het vereiste instrumentarium en de knowhow in het OLV Ziekenhuis ter beschikking zijn, is het de bedoeling om deze techniek standaard toe te passen bij patiënten die een hyperfunctionerende bijschildklier hebben, die tussen de slokdarm en de luchtpijp is gelegen. Bij de klassieke operatie worden alle vier de bijschildklieren benaderd en is er een verhoogd risico op een te laag calcium na de operatie. Ook is het bloedingsrisico hoger en is het esthetisch resultaat minder fraai. Deze techniek, die nu nog de standaard is in andere Belgische ziekenhuizen, zal in het OLV Ziekenhuis enkel nog worden toegepast indien er geen exacte pre-operatieve lokalisatie mogelijk is.

Dr. Sam Van Slycke: "Los van het esthetische resultaat (nagenoeg onzichtbare littekens), heeft de patiënt met deze operatie geen risico op tijdelijke daling van het calcium, gezien er slechts één bijschildklier wordt benaderd. In de toekomst zal deze techniek wellicht in dagkliniek kunnen worden uitgevoerd. Momenteel dient de patiënt nog een 2-tal dagen in het ziekenhuis te verblijven."

Ook voor de chirurg heeft deze manier van opereren voordelen. "Dank zij het videobeeld krijgen we een zeer goed en gedetailleerd zicht op de te behandelen zone en bovendien verloopt de operatie bijna bloedloos", aldus dr. Van Slycke.

Aan de operatie gaat een zeer intensieve multidisciplinare samenwerking tussen verschillende artsen vooraf: de hyperfunctionerende bijschildklier moet voor de operatie exact kunnen worden gelokaliseerd. Dat gebeurt aan de hand van

echografie en/of CT-scan én scintigrafie (nucleair onderzoek van het weefsel door inspuiting van een licht radioactieve stof). Dus niet alleen de chirurg, maar ook de radioloog, de endocrinoloog en de medisch nuclearist zijn bij deze behandeling betrokken.

Contact:

karla.lefever@olvz-aalst.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel