Ingezonden persbericht


Persbericht

Driebergen, 12 januari 2010

Schooltuinen in Ghana zoeken tuinmaatjes in Nederland

Het project Schooltuinen in Ghana krijgt een Nederlands vervolg. De donor, Oxfam Novib, financiert een documentaire om Nederlandse schoolkinderen kennis te laten maken met de mondiale problemen zoals schaarse landbouwgrond en ondervoeding in Afrika. De film zet kinderen uit het basisonderwijs (groep 6 t/m 8) aan het nadenken over oplossingen die verder gaan dan het geven van geld of goederen.

AgroEco-Louis Bolk Instituut heeft het Schooltuinenproject in Ghana inmiddels op 16 scholen opgezet en uitgerold, dankzij medefinanciering van Oxfam Novib. Dankzij de duurzaam geteelde groente en fruit uit de tuin krijgen de kinderen dagelijks een warme maaltijd op school, waardoor ze minimaal één keer per dag goed en gezond eten. Bovendien leren ouders en kinderen een moestuin bewerken zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, zodat de bodem ook in de toekomst niet uitgeput raakt.

Mondiale problemen klein gebracht
"Het is heel belangrijk om Nederlandse kinderen te laten kennismaken met mondiale problemen, zoals ondervoeding en uitputting van landbouwgronden. Daar hebben kinderen namelijk direct mee te maken. Hoopvol is dat we oplossingen vinden die -ook na afloop van een ontwikkelingsproject- de lokale bevolking kan overnemen, zoals het beheren van een moestuin", vertelt Inge Vos, projectleider bij het AgroEco-Louis Bolk Instituut.

Tuin zoekt tuin
Ook veel scholen in Nederland zijn actief met een moestuin. De makers van de film willen contacten tussen Ghanese en Nederlandse kinderen stimuleren. "Veel scholen doen mee aan een Vastenactie of Schoenendoosproject. Dit project is nog concreter en kan kinderen die op 5000 km afstand wonen, dichter bij elkaar brengen. Denk dan aan het uitwisselen van recepten, slimme trucjes om slakken uit de tuin te weren, etc. Dan beseffen kinderen ook dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze vooraf dachten", aldus Vos.

De documentaire duurt ongeveer 10 minuten en is tegen kostprijs te bestellen bij het Louis Bolk Instituut.

Over AgroEco-Louis Bolk Instituut
AgroEco-Louis Bolk Instituut is -samen met de Ghanese organisatie GOAN- verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van het Schooltuinenproject. Het is een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die actief is in de biologische en duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Er zijn ongeveer 70 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen, regiokantoor Accra (Ghana) en regiokantoor Kampala (Oeganda). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere Plan Nederland, Oxfam Novib en Care. In Nederland werkt de organisatie onder de naam Louis Bolk Instituut.

//////