NIOD


14.1.2010

Wegens succes geprolongeerd: Filmsymposium Propaganda! Regie van oorlog en vrede

In opdracht van propagandaminister Joseph Goebbels werd in 1940 door Veit Harlan de antisemitische speelfilm 'Jud Süss' gemaakt, op basis van het beroemde verhaal van Lion Feuchtwanger. Het vertonen van 'Jud Süss' is aan strenge voorwaarden gebonden. Een eerste openbare vertoning sinds decennia vond plaats in Tuschinski in Amsterdam in 2009. Vanwege het enorme succes van de vertoning en de impact die het begeleidende symposium heeft gehad, vindt nu éénmalig een reprise plaats in Utrecht.

Tijdens het filmsymposium 'Propaganda! Regie van oorlog en vrede', dat wordt georganiseerd door het NIOD en het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies, zal Debatcentrum Tumult op zondag 7 februari in het teken staan van historische en hedendaagse propaganda.

Na afloop van de film zullen NIOD-onderzoekers prof. dr. Evelien Gans en drs. David Barnouw een toelichting geven op de geschiedenis van de film en de Joodse stereotypen die erin gebruikt worden. Vervolgens zal aan de hand van andere filmfragmenten in worden gegaan op de complexiteit van beeldvorming en propaganda in meer hedendaagse producties.

Gastheer tijdens het filmsymposium is dr. Wichert ten Have, directeur van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies.

Algemene informatie
Datum: 7 februari 2010
Tijd: 14.00 - 17.00 uur
Plaats: Debatcentrum Tumult, Utrecht
Kaartverkoop: tumultdebat.nl of bel 030 23 324 30 Prijs: ¤ 7,50
Gereduceerd: ¤ 5,00

Meer informatie
Flyer filmsymposium Progaganda! Regie van Oorlog en Vrede in Tuschinsky