Beslissingen van de Vlaamse Regering

15/01/2010 12:01

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de toekenning van facultatieve subsidies aan de Praktijkcentra actief in de voorlichting en ontwikkeling van Land- en Tuinbouw keurt de Vlaamse Regering de Vijfjarenplannen 2010-2014 van de Praktijkcentra Land- en Tuinbouw goed. Die plannen schetsen het onderzoekskader en de grote thema's voor de komende vijf jaren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Auditcomité van de Vlaamse Administratie bestaat uit twee leden van de Vlaamse Regering, twee vertegenwoordigers van de beleidsdomeinen en vijf onafhankelijke deskundigen. Doordat twee onafhankelijke deskundigen hun ontslag indienden, zijn er twee openstaande mandaten in het auditcomité. De Vlaamse Regering duidt daarom Jean-Pierre Bostoen en Martine Verluyten aan als onafhankelijke deskundigen-leden in het Auditcomité van de Vlaamse administratie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het kabinetsbesluit van 24 juli 2009 vormt de regelgevende grondslag voor het personeelskader , en bepaalt hoeveel stafleden, uitvoerende en aanvullende personeelsleden op een kabinet worden tewerkgesteld. Er blijven nog 9 VTE toe te wijzen, waarvan 5 worden toegewezen aan een nog te creëren cel algemeen beleid op het kabinet van één Vlaamse minister. Omdat er nu nood is aan een meer evenwichtige verdeling over de kabinetten, wijzigt de Vlaamse Regering het kabinetsbesluit zodat de 5VTE kunnen verdeeld worden over de verschillende kabinetten in plaats van toegewezen te worden aan één Vlaamse minister.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist tot oprichting van de Commissie investeringsprojecten en stelt deze samen. De Commissie investeringsprojecten is een multidisciplinaire commissie van experten, die moet uitzoeken hoe ingewikkelde besluitvormingsprocessen voor infrastructuurprojecten in Vlaanderen sneller, efficiënter en rechtszekerder kunnen gemaakt worden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten en minister Joke Schauvliege

Het International Renewable Energy Agency (IRENA) of het Agentschap voor Hernieuwbare Energie is opgericht op 26 januari 2009. Daarbij hebben 75 landen het Statuut van IRENA ondertekend. Ook België wil het Statuut ondertekenen. Daarvoor moet de Vlaamse Regering eerst beslissen om een machtiging tot ondertekening te verstrekken. De Vlaamse Regering keurt daarom het Statuut dat IRENA opricht goed, en verleent machtiging om het Statuut namens de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te ondertekenen .

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Veerle Lories wordt, met ingang van 1 januari 2010, aangewezen voor de functie van administrateur-generaal van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie voor een mandaat van zes jaar.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Naar aanleiding van het arrest van de Raad van State van 13 augustus 2009, waardoor twee koninklijke besluiten rond de materie worden vernietigd, en na advies van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering definitief tot intrekking van het besluit dat de aanvullende programmatiecriteria en erkenningsnormen vaststelt voor de zorgprogramma's cardiale pathologie B .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering beslist om de aanstelling van Bernadette Van den Heuvel als administrateur-generaal van het IVA Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in te trekken.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Spartacus: lijn Hasselt-Maastricht tussen Diepenbeek en Bilzen .' Het Spartacusplan van De Lijn wil een hoogwaardig netwerk van regionaal openbaar vervoer uitbouwen in Limburg, als volwaardig alternatief voor de personenwagen. Uiteindelijke bedoeling is om de verplaatsingsgewoonten in Limburg te veranderen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wil de inning van de verkeersbelastingen vanaf 2011 in eigen beheer nemen. In dit kader gaat ze nu principieel akkoord met de overname van het contingent federale ambtenaren met begeleidende dotatie . Ze stemt ook in met de werving van 10 tijdelijke VTE's vanaf 1 september 2010, om de voorbereiding te verzorgen. De bevoegde Vlaamse minister zal met zijn federale collega nog overleg plegen over de modaliteiten van de overname.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de erosiebestrijding . De wijziging beoogt de vereenvoudiging van de administratieve procedure . Zo kunnen gemeenten het hele jaar door subsidieaanvragen indienen, in plaats van vóór 1 oktober, en vernemen ze na hoogstens 8 maanden of de subsidie wordt toegekend. Ook hoeft er maar één dossier meer te worden ingediend, in plaats van een principeaanvraag én een definitieve aanvraag. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen voor de personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs . Het besluit maakt voor de modulaire opleidingen waarvoor de regering een opleidingsprofiel goedkeurde, de tussenstap van de gelijkstelling van een module met een vak gedaan. Het voorziet immers per opleiding, of waar nodig per module, rechtstreeks bekwaamheidsbewijzen met een bijhorende salarisschaalcode. Tevens wordt geactualiseerde regelgeving voorzien voor het hoger beroepsonderwijs en worden bekwaamheidsbewijzen vastgelegd voor de andere ambten die in het volwassenenonderwijs ingericht kunnen worden. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de prestatieregeling en de vaststelling van het recht op een salaris in een ambt in de centra voor volwassenenonderwijs . Deze legt de prestatie-eenheden vast van de ambten in de centra voor volwassenenonderwijs, en bepaalt het aantal prestatie-eenheden dat nodig is voor een voltijdse betrekking. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het decreet over het volwassenenonderwijs heeft bepaald dat het volwassenenonderwijs modulair georganiseerd wordt. Daardoor moet de personeelsregelgeving worden aangepast, zodat opdrachten van personeelsleden gekoppeld worden aan het criterium 'module' of 'opleiding', in plaats van zoals vroeger aan het criterium 'vak'. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel het besluit over de ambtshalve concordantie en het besluit over de individuele concordantie in het secundair volwassenenonderwijs goed. Beide besluiten gaan voor advies naar de Raad van State.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel