Ingezonden persbericht


Dieren, 15 januari 2010

Wielerteam Skil-Shimano koerst in 2010 klimaatneutraal

De wielerploeg van SKIL-Shimano zal vanaf 2010 aan alle wedstrijden klimaatneutraal deelnemen. Dat betekent dat zij de uitstoot van alle auto's en bussen die zij inzet compenseert bij Trees for Travel. SKIL-Shimano heeft als filosofie dat zij wil investeren in de mens en op een verantwoorde manier omgaan met je omgeving. Reden dat de wielrenners tijdens de wedstrijden ondermeer geen afval, bidons etc., weggooien om zo het goede voorbeeld te stellen. Deze filosofie bracht Skil-Shimano ook bij Trees for Travel.

Tijdens de presentatie van de ploeg, in Tour de France startplaats Rotterdam, maakte teamleider Iwan Spekenbrink bekend dit jaar ambassadeur te zijn van deze stichting. Trees for Travel investeert in mensen in ontwikkelingslanden die bos aanplanten of duurzame energie toepassen voor hun eigen duurzame ontwikkeling. Op deze manier wordt de lokale bevolking een betere toekomst geboden én wordt extra CO2 opgenomen uit de atmosfeer.

Biodiesel

Bij het project in het Afrikaanse Burkina Faso, het Afrikaanse wielerland bij uitstek, wordt ervoor gezorgd dat boeren heggen om hun akkers kunnen planten. Deze beschermen de gewassen tegen de wind en de geiten, waardoor de voedselproductie verbetert. Van de noten die aan de struiken groeien, maakt de boerencoöperatie biodiesel, die lokaal wordt verkocht. De struiken nemen CO2 op en de biodiesel voorkomt het gebruik van fossiele brandstoffen.

De jaarlijkse CO2 uitstoot van het hele wagenpark van Skil-Shimano wordt door die struiken vastgelegd. Hiermee is zij de eerste wielerploeg die klimaatneutraal deelneemt aan de wedstrijden.

Ook op deze manier wil Skil-Shimano op respectvolle wijze omgaan met de omgeving waarin wielrenners hun sport kunnen beoefenen. Het team nodigt iedereen uit die Skil-Shimano een warm hart toedraagt dit voorbeeld van harte te volgen.

Over Trees for Travel

Trees for Travel Stichting, een erkend goed doel, startte in 2001 als eerste in Nederland met klimaatcompensatie. Trees for Travel streeft ernaar de klimaateffecten door gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en te compenseren. Dit gebeurt bij projecten in ontwikkelingslanden waarbij de focus ligt op duurzame sociaal economische ontwikkeling van de lokale bevolking. Dit kan zijn door aanplant en herstel van bosecosystemen en duurzame energie.

Over Skil- Shimano

Skil-Shimano is een professionele sportorganisatie, die een stabiele basis biedt voor sporters om - volgens onze eigen kernwaarden - topsport te bedrijven. Skil-Shimano is een groeiend team met veel ambitie. Vanwege een attractieve koerswijze, een duidelijke filosofie, sterke teamspirit en gedrevenheid, heeft het team een herkenbare identiteit gecreëerd en wordt het team met belangstelling gevolgd door publiek en sportliefhebbers. In 2009 nam Skil-Shimano met succes deel aan de Tour de France.


---

Noot voor de redactie