D66 Vught: Afvalinzameling moet simpeler


Geen vijf ophaaldagen voor vijf soorten afval

VUGHT, 20100115 -- D66 Vught wil dat de inzameling van afval veel efficiënter wordt geregeld. Zo moet het aantal dagen dat afval ingezameld fors verminderen. In een brief roept D66 daartoe verantwoordelijk wethouder Brands (PvdA/GroenLinks) op, nadat er bij de partij in korte tijd verschillende klachten binnengekomen waren. Sinds de routes van afvalinzameling per 1 januari veranderd zijn, wordt er in de meeste delen van Vught het verschillende afval eens in de twee weken op maarliefst vijf verschillende dagen ingezameld. Afval scheiden is goed, maar geldt dat ook voor het scheiden van de inzameling ervan?

Tot 1 januari was het duidelijk: de grijze en de groene container konden iedere week op een vaste dag aan de straat gezet worden en al het andere afval (papier, glas, blik, plastic en de inmiddels helaas afgeschafte inzameling van luiers en textiel) om de week op een vaste dag. Inmiddels zien de meeste inwoners van Vught door de bomen het bos niet meer: de ene dag de grijze container, twee dagen later papier, de dag erna weer glas, vier dagen later de groene container en drie dagen erna weer het plastic. Een dergelijk ophaalschema is in Vught geen uitzondering meer. Hiermee schiet een goede afvalinzameling zijn doel voorbij.

De praktijk laat ondertussen ook al zien dat menig Vughtenaar niets meer begrijpt van al die nieuwe ophaaldagen. Op veel adressen is de afgelopen weken op bepaalde ochtenden allerlei verschillend afval aan de straat gezet. De eigenaar ervan komt dan 's avonds tot de conclusie dat er maar één afvalsoort opgehaald is en kan de hele handel weer naar binnen sjouwen. Als hij dat tenminste doet. Afval dat al dagen aan de straat staat is inmiddels geen onbekend beeld meer in Vught.

Naast de opgelegde gedachte `welk afval zou er vandaag nou weer eens opgehaald worden' kan D66 Vught deze nieuwe manier van inzamelen niet rijmen met een beter milieu en verkeersveiligheid. De vuilniswagens rijden nu immers elke twee weken vijf keer langs alle Vughtse huizen. Dat kan anders, dat moet anders. In een brief aan wethouder Brands vraagt D66 of hij op korte termijn het aantal inzameldagen drastisch omlaag brengt. Verder zou een aantal ritten samengevoegd kunnen worden, bijvoorbeeld door de groene en de grijze container weer op één dag op te halen. Het ideaalbeeld voor D66 is dat Vughtenaren alle soorten afval op een vaste dag eens in de twee weken aan de straat kunnen zetten.

Vught heeft een goede reputatie op het gebied van afvalscheiding. D66 betreurt het dat met het nieuwe ophaalschema de burger gedemotiveerd wordt. Een snelle verandering van het aantal ophaaldagen is dan ook in het belang van alle inwoners van Vught, óók in dat van de wethouder. Inwoners van Vught blijven bereid om mee te werken aan een belangrijk onderdeel van het milieubeleid en de wethouder kan de verkiezingen ingaan zonder deze niet meer uit te leggen manier van afvalinzameling.

D66 Vught





Ingezonden persbericht