Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 11 januari 2010

Marianne Thieme deelt 'groenpassen' uit in 'Groenstad'

Biologische boodschappen belastingvrij op 15 januari in Den Haag

De petitie "biologisch BTW-vrij" heeft inmiddels al bijna 100.000 ondertekenaars. De biologische sector gaat echter niet wachten met die 6% korting tot de politiek zover is. Op vrijdag 15 januari kunt u in Den Haag al belastingvrij biologisch shoppen! De groene sector roept vrijdag 15 januari daarom uit tot Groendag. Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren zal het startschot geven.

Op vrijdag 15 januari wordt Den Haag door Marianne Thieme uitgeroepen tot 'Groenstad' , de hoofdstad van Groenland. Marianne Thieme zal als eenmalig president 'Groenpassen' uitdelen, waarmee iedereen deze dag belastingvrij biologische boodschappen kan doen. Drie Natuurwinkels in het centrum van Den Haag geven deze dag 6% korting op al hun artikelen: gelijk aan het bedrag van de BTW op de meeste voedingsmiddelen.

Korting ook ná 15 januari
De belastingvrij-actie gaat door na 15 januari. De biologische sector lanceert namelijk de Groenpas. De biologische speciaalzaken verkopen immers producten die het milieu nauwelijks belasten. Om die reden heeft o.a. Marianne Thieme in de Tweede Kamer al gepleit voor afschaffing van BTW op biologische producten. Zover is het nog niet. Maar met de Groenpas kunnen consumenten voortaan altijd 6% korting krijgen op al hun boodschappen bij biologische speciaalzaken. De Groenpas kost 100 euro ; wie 33 euro of meer per week aan biologische boodschappen besteed, maakt winst. De 100 euro worden bovendien goed gebruikt: de winkelier benut deze om te investeren in duurzaamheid. Bijvoorbeeld een klimaatsparende koeling in zijn winkel. Of transport zonder fossiele brandstof. Kortom met de groenpas investeren klanten in een beter milieu en tegelijkertijd besparen pashouders op de dagelijkse boodschappen.

Pilot succesvol
Sinds september jl. is er een landelijke pilot gaande met de Groenpas en het "belastingvrij" boodschappen doen. Zes natuurvoedingswinkels doen mee. Winkelier Jan Peter Oosterloo, van De Natuurwinkel in De Bilt, heeft inmiddels al 100 klanten die boodschappen doen met de Groenpas. Met het geïnvesteerde geld heeft hij onder andere een bakfiets gekocht voor zijn leverancier Floor van Ede. Met de bakfiets brengt zij nu bijna dagelijks verse groenten van haar nabijgelegen tuinderij naar de winkel. Zonder fossiele brandstof dus, en dat is een winst voor het klimaat.

Uitrol
Vanaf 15 januari doen drie nieuwe winkels in Den Haag mee aan de Groenpas. In de loop van 2010 zal de Groenpas landelijk worden uitgerold met tientallen nieuwe winkels. Ook biologische restaurants kunnen deelnemen. De Groenpas is ontwikkeld door PBS, het Promotiebureau Biologische Speciaalzaken.

Praktische informatie

Marianne Thieme deelt vrijdag 15 januari a.s. tussen 10.00 en 11.00 uur Groenpassen uit voor belastingvrije biologische boodschappen bij de Natuurwinkel in de Torenstraat 140 in Den Haag. Ook rond de Natuurwinkels op de Theresiastraat 113 en Weimarstraat 153 worden de hele dag groenpassen uitgedeeld voor belastingvrij shoppen.




Ingezonden persbericht