Gemeente Nijmegen

persbericht

14 januari 2010 100114R

Eigentijdse boogbrug voor Nijmegen

De gemeente Nijmegen heeft de bouw en het 25 jarig onderhoud voor de nieuwe stadsbrug voorlopig gegund aan de combinatie BAM Civiel B.V., Max Bögl Nederland B.V. en Ney Poulissen Architects & Engineers. Na beoordeling van de vier inzendingen, had het ontwerp voor een eigentijdse boogbrug van het Vlaamse architectenbureau Ney Poulissen de meeste punten. De drie overige marktcombinaties hebben nog twee weken de tijd om naar de rechter te stappen als ze het niet eens zijn met de beoordeling.

Bij de keuze voor een brug ging het erom welke aannemer binnen het vastgestelde budget de beste brug kan bouwen. Hiervoor zijn vooraf eisen en gunningscriteria vastgelegd. De ontwerpen die de vier marktcombinaties afgelopen jaar hebben gemaakt, zijn getoetst aan de eisen op het gebied van functionaliteit en techniek. Daarnaast konden punten worden gescoord op beeldkwaliteit/vormgeving, beheer en onderhoud, het overnemen van risico's en het aanbieden van een mechanisch stijgpunt. De vormgeving, die beoordeeld is door een commissie onder leiding van voormalig Rijksadviseur Jan Brouwer, was hierbij het belangrijkste selectiecriterium. De boogbrug van BAM / Max Bögl / Ney Poulissen behaalde in de beoordeling de meeste punten.

De nieuwe brug, die De Oversteek gaat heten, verbindt vanaf november 2013 Nijmegen-West met de Waalsprong. De bouw start naar verwachting eind 2010, begin 2011. Aanstaande vrijdag om 17.30 uur wordt het ontwerp onthuld op een openbare bijeenkomst in de Vasim.