Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 12 januari 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Subsidieverlening Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel Tender 2009-II (GM-beslissing d.d. 12-01-2010) Kenmerk: 2009/0202553

Het programma ICT Diensteninnovatie Overijssel stimuleert economische innovatie van de non-profit en zakelijke dienstverlening door gerichte impulsen te geven in de maatschappelijke sectoren (onderwijs, wonen/zorg, creatieve industrie, overheidsdienstverlening en kennistransfer). In het ICT Dienstenprogramma wordt 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om brede opschaling en verspreiding van gerealiseerde toepassingen in de maatschappelijke sectoren met zowel economisch als maatschappelijk nut te realiseren. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in innovatie en creatie van vernieuwende toepassingen. In de eerste tender van 2009-1 zijn er reeds 9 projectaanvragen door de GS gehonoreerd. Voor de tweede tender 2009-2 honoreert GS 5 projectaanvragen in de toepassingsdomeinen. De samenvattingen van deze projecten worden gepubliceerd op de website van de provincie Overijssel http://provincie.overijssel.nl/beleid/economie/programma_0/ict Ook voor het komende jaar wordt door het programmamanagement actief gewerkt aan de werving van projecten in genoemde toepassingsdomeinen.

Onderwerp: Sluiting jacht en opschorten verleende ontheffingen (GM-beslissing d.d. 12-01-2010)
Kenmerk: 2010/0003305

Gedeputeerde Staten hebben besloten, gezien de duur van de sneeuwbedekking en de weersvooruitzichten, op 13 januari 2010 de jacht te sluiten en de verleende ontheffing voor overwinterende ganzen en smienten op te schorten.

Onderwerp: Decentralisatie luchtvaart; beleidsregel, statenvoorstel luchtvaartverordening Kenmerk: 2009/0176352

Het rijk heeft per 1 november 2009 zijn bevoegdheden voor luchthavens (met uitzondering van luchthaven Twente) overgedragen aan de provincie. GS hebben een voorstel voor Provinciale Staten vastgesteld voor een luchtvaartverordening, en hebben een ontwerp-beleidsregel vastgesteld voor het verlenen van ontheffing voor het gebruik van een ander terrein dan een luchthaven voor een landing en/of opstijging van een luchtvaartuig. GS sturen het ontwerp voor de beleidsregel aan de burgemeesters van de gemeenten.

Onderwerp: Beoordeling IJsseldelta-Zuid door Centraal Planbureau (GM-beslissing d.d. 12-01-2010) Kenmerk: 2010/0004193

Het Centraal Planbureau heeft een advies gepubliceerd met de beoordeling van de maatschappelijke kosten baten analyses die voor 16 Nota Ruimte projecten zijn uitgevoerd. De beoordelingen zijn uitgebracht in het kader van het besluitvormingsproces over de toekenning van Nota Ruimte middelen. Naar aanleiding van vragen door Tweede Kamerleden heeft staatssecretaris Huizinga een brief gestuurd waarin op hoofdlijnen wordt ingegaan op de afwegingen die een rol hebben gespeeld bij de rijksmedewerking aan de hoogwatergeul en de rol die de beoordeling van het CPB daarin gespeeld heeft.

Onderwerp: Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Milieucommissie Kamer van Koophandel Kenmerk: 2008/0015877

Gedeputeerde Staten mandateren gedeputeerde T.W. Rietkerk voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Milieucommissie van de Kamer van Koophandel op 6 februari 2008. De overeenkomst heeft betrekking op de ontwikkeling van duurzame bedrijvigheid. Hiervoor zijn de speerpunten: duurzame versterking bedrijventerreinen, gezamenlijk uitwerken Energiepact, voorlichting nieuwe wet- en regelgeving en optimaliseren milieuruimte bedrijven.

Onderwerp: Primaire en regionale waterkeringen; voortgang 2009 van de toetsing. Kenmerk: 2009/0196128

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben kennis genomen van de voortgang van de toetsing van de primaire en regionale waterkeringen. De toetsing is de controle op de kwaliteit van de waterkeringen (te vergelijken met de APK van auto's). De beheerders, zijnde de Overijsselse waterschappen, Rijkswaterstaat en de eenheid Wegen en Kanalen van de provincie Overijssel voeren de toetsing uit en Gedeputeerde Staten van Overijssel houdt toezicht op de voortgang en de inhoud van de toetsing. Eén en ander is voor de primaire waterkeringen geregeld in artikel 2.12 van de Waterwet en voor de regionale keringen in artikel 4.2.2. van de Omgevingsverordening. De toetsing van de primaire keringen moet in 2010 afgerond zijn. De toetsing van de primaire keringen verloopt volgens de planning. Op 5 januari 2010 hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel maatgevende hoogwaterstanden (mhw's) voor de regionale waterkeringen (aangewezen door Provinciale Staten) vastgesteld. De mhw is de waterstand die een kering veilig moet kunnen keren. De beheerders kunnen in 2010 de toetsing uitvoeren en in 2010 en later eventuele verbeteringsplannen voor de regionale keringen opstellen. Ook de toetsing van de regionale waterkeringen verloopt conform de planning.

Onderwerp: Ontwerp Wijziging Inrichtingsplan Enter Kenmerk: 2009/0194402

De provincie is regisseur van de uitvoering van het beleid in het landelijk gebied. In dat kader hebben Gedeputeerde Staten de wijziging Inrichtingsplan Enter in ontwerp vastgesteld. In dit plan zijn de maatregelen beschreven die ten opzichte van het oorspronkelijk Uitwerkingsplan Enter zijn toegevoegd, gewijzigd of vervallen. De wijziging betreft aanpassingen die nodig zijn door een uitspraak van de Raad van State over het Uitwerkingsplan Enter zoals dat op 7 februari 2007 is vastgesteld door Provinciale Staten. Daarnaast is het noodzakelijk een nadere detaillering en verduidelijking van de te nemen maatregelen aan te geven. Ook is de gewijzigde begrenzing van de Robuuste Verbindingszone opgenomen. Het ontwerpplan ligt voor een ieder ter inzage in de periode van 26 januari tot en met 9 maart 2010. In deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijze op het ontwerpplan indienen bij Gedeputeerde Staten van Overijssel. De uitvoeringscommissie Enter houdt in deze periode voorlichtingsbijeenkomsten in het gebied.