Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Haarlem, 14 januari 2010

Titia Bouwmeester benoemd tot artistiek leider reizend zomertheaterfestival Karavaan

Per 1 januari 2010 is Titia Bouwmeester door Kunst en Cultuur Noord-Holland benoemd tot artistiek leider van Karavaan, het reizend zomertheaterfestival dat jaarlijks in juli in Noord-Holland wordt gehouden. Festival Karavaan vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 25 juli langs de Westfriese Omringdijk.

Titia Bouwmeester is sinds 1991 actief als theatermaker en beeldend kunstenaar bij Dogtroep en diverse jeugdtheatergezelschappen. Hier ontwikkelde ze een theatertaal die communiceert met een breed publiek. Van 1999 tot 2003 ontwikkelde ze als artistiek leider van Dogtroep voorstellingen op 'levende locaties', locatietheater dat verankerd is in het maatschappelijk leven, waar noodzaak is voor verbeelding. Zo maakte ze ondermeer voorstellingen op het Rode Plein in Moskou en in de gevangenis in Brugge. Sinds 2004 is ze artistiek leider van 5eKwartier, een gezelschap dat geëngageerd locatietheater maakt in stedelijke en landelijke gemeenschappen in Noord-Holland.

Op initiatief van festivalleider Bert Mennings werkt Karavaan sinds 2008 aan een nieuwe artistiek profiel, gebaseerd op erfgoed, locatie en gemeenschap. Vanaf 2010 geeft Bouwmeester als artistiek leider vorm en inhoud aan de nieuwe artistieke koers.

Titia Bouwmeester: "Ik ben gefascineerd door de veranderende identiteit van Noord-Holland. Ik wil kunstenaars en theatermakers verleiden om voorstellingen te ontwikkelen die daarop inspelen. Theater dat mensen verbindt met elkaar, hun geschiedenis en hun omgeving. Voorstellingen die zijn geïnspireerd op verhalen van bewoners en de kwaliteiten van het landschap. Karavaan blijft haar straattheaterdagen koesteren waarmee we elk jaar weer veel publiek op de been krijgen".

Bert Mennings: "Titia Bouwmeester is met haar kwaliteiten, netwerk en ervaring de ideale artistiek leider voor Karavaan om de succesvolle nieuwe koers van Karavaan in de komende jaren uit te bouwen".

Karavaan zal in 2010 zijn achttiende editie beleven en van 8 tot en met 25 juli zich afspelen op en langs de Westfriese Omringdijk, de 126 km lange dijk die Westfriesland omspant en steden als Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn verbindt. Kijk voor meer informatie op www.karavaan.nl.