Gemeente Capelle a/d IJssel

15 januari 2010

Capels College maakt eindbalans op

Het college van Capelle aan den IJssel heeft de balans opgemaakt over de bestuursperiode 2006-2010. In deze eindbalans legt het college verantwoording af over de uitvoering van het collegewerkplan 2006-2010. Hierin zijn ook de uitkomsten van de Bewonersenquête 2009 opgenomen. De eindbalans is vandaag gepubliceerd.

Successen uit de collegeperiode
Belangrijke successen die worden genoemd zijn onder meer de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), het jeugdbeleid, het sportbeleid, het armoedebeleid, het realiseren van de bouwopgave van de Stadsregio, het hondenpoepbeleid en het behoud van een relatief stevige financiële positie. Verder zijn in deze collegeperiode nieuwe initiatieven genomen, zoals het experiment met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en de aanpak van de overlast rond de metro. Ook binnen de ambtelijke organisatie zijn de afgelopen vier jaar successen geboekt. We kunnen spreken van een dynamische organisatie die continu bezig is om processen die er voor de Capellenaar toe doen te verbeteren en zich voortdurend meet met de "beste voorbeelden" in het land. En dan blijkt dat deze gemeente behoort tot de top van Nederland.

Uitdagingen voor de toekomst
Naast behaalde successen, zijn er ook zaken op de goede weg, maar nog niet afgerond. Voorbeelden hiervan zijn de unilocaties voor het voortgezet onderwijs, de herijking van de toekomstvisie Capelle 2020 en de plannen voor het Capelse stadscentrum. Weliswaar wordt nu een begin gemaakt met de aanpak van het zuidelijk deel van de Koperwiek, maar een doorbraak heeft het college niet kunnen forceren. Verder is het college in deze bestuurperiode teleurgesteld in het feit dat het college en de raad niet in staat zijn geweest een positieve en inspirerende bestuurscultuur te creëren. Hier ligt voor de nieuwe raad en voor het nieuwe college een grote uitdaging.

De volledige eindbalans is te vinden op www.capelleaandenijssel.nl

Noot voor de redactie,