Gemeente Leeuwarden

De drie vliegtuigbommen die vorige week op vliegbasis Leeuwarden zijn aangetroffen worden donderdag 21 januari niet gedemonteerd. Er is donderdag 14 januari een vierde bom gevonden. Het gaat opnieuw om een 500-ponder. Hij ligt vlak bij de andere bommen.

De gemeenten Menaldumadeel en Leeuwarden willen zeker weten of er in het gebied waar gewerkt gaat worden nog meer bommen liggen. Dit om alle risico's uit te sluiten. De komende tijd wordt verder gezocht naar mogelijke explosieven.

Dit betekent dat de bommen donderdag 21 januari NIET gedemonteerd worden. Daarom hoeven bewoners in de directe omgeving hun huis NIET te verlaten. Ook het vee kan deze dag buiten blijven.

Risico
De vier bommen die nu gevonden zijn blijven liggen tot duidelijk is of er nog meer bommen liggen. Dit is niet gevaarlijk voor de directe omgeving. De bommen worden afgeschermd, zodat er niemand bij kan komen. Zodra duidelijk is om hoeveel bommen het gaat gaan de gemeenten een plan maken voor de demontage van de bommen.

Informatiebijeenkomst
Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn. De informatiebijeenkomst op maandag 18 januari gaat dan ook gewoon door. De bijeenkomst is in het gemeentehuis van Menaldumadeel, Dyksterbuorrren 16 in Menaldum en start om 19.30 uur.

Vragen
De gemeenten Menaldumadeel en Leeuwarden werken bij deze operatie nauw samen. Voor vragen kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur contact opnemen met de gemeente Leeuwarden, via telefoonnummer 14 058.
------------------------