Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Succesvolle 'Participatie Conferentie' in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 15 januari 2010 - Ruim 60% stemt voor een verplichte invoering van een participatiehuis in de rest van Nederland. Dit is de uitkomst van een stemming onder de 200 aanwezigen gasten van de conferentie 'perspectief op structurele participatie' die gisteren gehouden werd in de schouwburg van Sittard-Geleen.

In 2008 is in Sittard-Geleen het Participatiehuis geopend, waar mensen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt een participatietraject wordt aangeboden. Dit traject is niet vrijblijvend en vraagt inzet van alle deelnemers. Zij krijgen er echter ook veel voor terug. Het blijkt dat actieve participatie in de maatschappij voor heel veel deelnemers tot de mogelijkheden behoort. Uniek aan dit concept is dat niet wordt gekeken naar het inkomen dat iemand ontvangt (WWB, Wajong, WW etc.) maar naar de persoon en de problematiek. Een persoonlijke benadering dus. De resultaten zijn veelbelovend.

De conferentie was speciaal bestemd voor bestuurders en uitvoerders in de publieke sector die het onderwerp niet alleen een warm hart toedragen, maar zich er ook feitelijk mee (willen gaan) bezighouden. Het was een inspirerende dag. De opkomst was groot met veel collega gemeenten en andere geïnteresseerden uit heel Nederland.

Wethouder Berry van Rijswijk was blij met de grote opkomst. 'De uitkomst van de stemming geeft aan dat wij in Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek op de goede weg zijn met onze inzet voor deze doelgroep', aldus Berry van Rijswijk.

De gemeente Sittard-Geleen heeft, samen met de andere gemeenten uit de regio Westelijke Mijnstreek, laten zien hoe participatie in deze regio wordt vormgegeven en effect sorteert.

Naast inspirerende sprekers werd in workshop rondes een aantal thema's rondom het participatiehuis verder toegelicht. Ook gaf een kort film over het participatiehuis een goed beeld en inzicht in de manier van werken.

Ook de deelnemers van het participatiehuis speelde een grote rol tijdens de conferentie. Zij boden ondersteuning bij ondermeer de bediening en bij de ontvangst van de gasten.

Meer informatie over de conferentie en het participatiehuis vindt u op de website www.participatieconferentie.sittard-geleen.nl