European Union



NL
Brussel, 12 januari 2010
5217/10 (Presse 2)
P 2/10

(OR. en)

PERSMEDEDELING
Betreft: Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over het proces tegen zeven Baha'-leiders in Iran

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over het proces tegen zeven Baha'-leiders in Iran

De Europese Unie is ernstig bezorgd over de opening, vandaag, van het proces tegen zeven Baha'i-leiders in Iran, aangezien de aanklachten tegen hen ingegeven lijken te zijn door het feit dat zij tot een minderheidsgodsdienst behoren.

De EU herinnert eraan dat de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst een fundamen­teel en onvervreemdbaar recht is dat in alle omstandigheden moet worden gewaarborgd, overeenkomstig artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake burger­rechten en politieke rechten, dat door de Islamitische Republiek Iran is ondertekend en bekrachtigd.

De EU roept op tot een rechtvaardig, eerlijk en open proces waarin alle internationale normen en verplichtingen die zijn vastgelegd in het IVBPR, worden geëerbiedigd. De EU herhaalt haar verzoek aan de Islamitische Republiek Iran te bewilligen in onafhankelijke waarneming van de gerechtelijke procedures.

Ook is de EU diep bezorgd over de recente hechtenis van 13 andere leden van de Baha'i-gemeenschap wegens vermeende betrokkenheid bij protesten tegen de regering. De EU roept Iran op een einde te maken aan de vervolging van de Baha'i gemeenschap en de personen die in hechtenis verkeren, vrij te laten.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.