Gemeente Zwolle

Rustiger straatbeeld door Zwols project tegen wildgroei gevelreclame winkelgebied

Datum uitgave persbericht: 01/15/2010

Het winkelgebied in de Zwolse binnenstad is opgeknapt door extra toezicht op aard en omvang van winkelreclame aan gevels in het centrum. Die conclusie kan getrokken worden nu het project om wildgroei aan gevelreclame tegen te gaan tot afronding komt. Sinds een aantal jaren zijn de gemeente en ondernemers bezig om een overvloed aan vlaggen, posters en belettering tegen te gaan.

Inmiddels zijn de gevels in de Diezerstraat, aan de Melkmarkt en in de Roggenstraat op orde gebracht. De verwachting is dat het project deze zomer afgerond kan worden. De gemeente blijft vanzelfsprekend toezien op handhaving van het nieuwe straatbeeld.

Resultaat

Wethouder Janco Cnossen is tevreden over de resultaten: "De handhaving van onze reclameregels is een intensief traject geweest, zowel voor ons als gemeente als voor de ondernemers. Het is het waard geweest. Samen met onze partners in de binnenstad is in 2008 afgesproken dat we werk zouden maken van het tegengaan van de wildgroei. Dat is goed gelukt. In de winkelgebieden is duidelijk te zien dat het gevel- en straatbeeld veel rustiger is geworden".

Gevelreclame Halfords voor
Voor Gevelreclame Halfords na
Na

Regels

Om een chaotisch straatbeeld in de historische Zwolse binnenstad tegen te gaan, is in 2008 na overleg met de winkeliersvereniging en de Stuurgroep Centrummanagement besloten om de aanwezige reclame in kaart te brengen. Die inventarisatie is gebruikt om na te gaan of de ondernemer over de noodzakelijke reclamevergunning beschikt. Bij het ontbreken van een vergunning wordt door de gemeente gekeken of een vergunning afgegeven kan worden. De gemeenteraad heeft duidelijke regels vastgesteld voor gevelreclame. Het gaat dan bijvoorbeeld om welke afmetingen zijn toegestaan. De Welstandscommissie beoordeelt bovendien of een reclame-uiting past bij het historische karakter van de binnenstad. Indien een reclame-uiting niet kan worden toegestaan, zoekt de gemeente samen met de ondernemer naar mogelijkheden om reclame te maken die past bij de Zwolse binnenstad en voldoet aan de afgesproken regels. In het uiterste geval kan de gemeente dwangsommen opleggen om illegale reclame tegen te gaan.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 15-01-2010 tot 14-02-2010