Hulpverleningsdienst Groningen


Gratis gezondheidsadvies voor reizigers

GGD Groningen geeft gratis gezondheidsadvies aan bezoekers van de Vakantiebeurs in Utrecht. De reden is reizigers meer bewust maken van de gezondheidsrisico's van reizen en hun informeren hoe ze de risico's eenvoudig kunnen voorkomen. De Vakantiebeurs is van 13 tot en met 17 januari 2010 en wordt gehouden in De Jaarbeurs te Utrecht. GGD Groningen is samen met alle andere GGD'en aanwezig in de stand gezondopreis, waar bezoekers gratis gezondheidsadvies kunnen inwinnen.

Marokko en Turkije

We gaan steeds vaker onvoldoende beschermd op vakantie. Daarmee onderschatten we de risico's van reizen. Want ook in landen dichtbij huis, zoals Marokko en Turkije, hebben reizigers de kans gezondheidsproblemen op te lopen. Met name ouderen, zwangeren en kinderen hebben een verhoogde kans op infecties en ziekten. Meestal gaat dit om diarree, malaria en huidproblemen. De gevolgen van een infectie of ziekte kunnen groot zijn. Omdat in veel landen de medische voorzieningen minder goed zijn dan in Nederland is het verstandig de gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken. Dit kan door ons tegen bepaalde infectieziekten in te enten en/of door het innemen van malariatabletten. Met het juiste advies en de juiste vaccinaties tegen infectieziekten wordt de kans om tijdens of na de vakantie ziek te worden aanzienlijk verkleind. Mensen gaan gezond op reis en komen gezond weer thuis.

Opvallende feiten


* 40% van de reizigers is niet gevaccineerd tegen hepatitis A
* 20% van de reizigers neemt geen malariatabletten mee
* 1 op de 10 reizigers heeft een chronische ziekte (bijvoorbeeld ziekte van Crohn of reuma) en behoort daarmee tot een risicogroep
* Een derde van de reizigers is 50-plus en dit aantal neemt toe. Zij lopen een verhoogd risico op infecties

Vaccinaties en malariaprofilaxe

Naast aanwezigheid op de Vakantiebeurs en de gratis gezondheidsadvies aan bezoekers, bieden de regionale GGD'en op de beurs vaccinaties of malariaprofilaxe aan.

Niet naar De Vakantiebeurs, wel vakantieplannen?

Voor verre bestemmingen is het aan te raden 6-8 weken voor vertrek gezondheidsadvies in te winnen en eventueel vaccinaties te halen. Is de vertrekdatum korter dan 6-8 weken, dan blijft het zinvol een afspraak te maken. Voor reisadvies en vaccinaties kunt u terecht bij GGD Groningen. Maak online een afspraak via www.gezondreizen.nl. U kunt ook iedere werkdag telefonisch een afspraak maken tussen 08.30 uur en 13.00 uur, via telefoonnummer (050) 367 43 77.