Gemeente Dirksland


16 januari: âCultureel Ontbijt met spruitjesâ

Zaterdag 16 januari is er weer Cultureel Ontbijt in het Diekhuus in Middelharnis. Te gast aan de ontbijttafel zijn Cathy Westdorp , Annegreet van Putten en Jaap van Nieuwenhuijzen. Gastheer is Hans Lammers.

Â

Vanuit drie invalshoeken wordt gepraat over de streekkeuken en de smaak van vroeger en nu. De spruitkool âDirkslands Besteâ staat centraal. Het cultureel ontbijtbuffet begint om 9.00 uur en deelname kost ⬠5,00 per persoon. Reserveren is gewenst: (0187) 48 24 00 of receptie@hetdiekhuus.nl.

Â

Streekcultuur laat zich ook in de keuken kennen. De grondsoorten, de ligging en het landschap van het eiland bepalen immers mede welke voedingsproducten geteeld kunnen worden of beschikbaar zijn. Over de Dirkslandse voedselbronnen van weleer werd door de Gemeente Dirksland het vierde schetsboek uitgebracht. Eén van de auteurs, Cathy Westdorp, is te gast aan de ontbijttafel. Over de voedselbronnen van weleer schrijft zij: âeigen bodem, die uit het water kwam en zich ontwikkelde tot gorzen die bedijkt werden tot korenland. Op die bodem ontwikkelde zich een geschiedenis van vissen, jagen en boeren. â

Annegreet van Putten verraste bezoekers van de Midwintermarkt bij hun kraam met andere bereidingswijzen van spruitkool. Als agrarisch ondernemer presenteert zij âDirkslands Besteâ, spruitjes met een verhaal. Waarin de kennis van landschap en ambacht en het authentieke plezier in het product bijdragen aan een andere kijk op spruitjes. Ook aanbevolen voor mensen die zeggen geen spruitjes te lusten.

Jaap van Nieuwenhuijzen, agrarisch ondernemer in ruste, boerde een leven lang op Overflakkee. Als ondernemer en bestuurslid van landbouworganisaties kent hij het eiland goed. Tegenwoordig maakt hij deel uit van de Leadergroep ZHE die zich in provinciaal en europees verband inzet voor versterking van de waarden van het platteland. En authentieke producten van het platteland geven de streek een eigen kleur.

Culturele activiteiten zijn er in vele soorten en maten, het zijn vensters op de samenleving in al haar verscheidenheid en tonen de streekidentiteit. Telkens wanneer mensen uitdrukking geven aan hun verbeelding noemen we dat cultuur. Maar ook in ons gedrag en de manier waarop mensen met elkaar en met landschap omgaan is sprake van cultuur. Het Cultureel Ontbijt van 16 januari gaat dan ook over de cultuur van de Goeree-Overflakkeese streekkeuken. Â


* Cultureel Ontbijt 16 januari 2010.pdf (218,41 KB)Lees voor