Gemeente Echt-Susteren


Expositie âOorlogsherinneringenâ: Bezetting, evacuatie en bevrijding van Echt-Susteren in WOII

Cultureel Centrum De Plats in Echt besteedt aandacht aan het feit dat de gemeente Echt-Susteren dit jaar viert, dat 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het Museum van de Vrouw, BiblioNova, VVV Zuid-Limburg en de Stichting Op Vleugels der Vrijheid participeren in een project dat diverse elementen bevat.

Â

Zo wordt op zaterdag 16 januari om 10.00 uur op de tweede etage van de Plats 1, waar BiblioNova gevestigd is, door de burgemeester een tentoonstelling geopend. Deze expositie geeft de Duitse inval, bezettingstijd, evacuatie en bevrijding weer. Vooral de grote evacuatie wordt belicht door museale voorwerpen en authentieke videobeelden uit Echt-Susteren in oorlogstijd. Deze beelden worden versterkt door recent opgenomen interviews met de ooggetuigen van toen. Doordat zich onder de geïnterviewde personen lokale burgers, een Engelse en een Duitse soldaat bevinden, wordt het verhaal van oorlog, evacuatie en bevrijding vanuit diverse kanten belicht. De tentoonstelling is te zien tot 5 mei.

Â

Aan de tentoonstelling zijn activiteiten verbonden met lezingen op 18 en 25 januari en 2 februari, telkens om 19.30 uur in de expositieruimte. De activiteitenreeks wordt op 20 maart om 14.30 uur afgesloten met een voorstelling van Theatergroep SAS. In deze bekroonde voorstelling wordt het verhaal verteld van Mirad, een jongen uit Bosnië. Tijdens de looptijd van de tentoonstellingen zullen leerlingen van basisscholen in Echt-Susteren onder professionele begeleiding naar de tentoonstelling gaan kijken. De tentoonstelling en de lezingen zijn gratis te bezoeken. De Theatervoorstelling kost vijf euro.