Gemeente Utrecht

Vondelbrug Utrecht drie weken dichtDe Vondelbrug (Rivierenwijk/Tolsteeg) is vanaf zaterdag 16 januari drie weken afgesloten voor alle verkeer. Ook geldt er een scheepvaartstremming. De brug krijgt dan een nieuw brugdek en een onderhoudsbeurt. De Vondelbrug is de laatste van drie grote, beweegbare bruggen in Utrecht die een nieuw brugdek en een onderhoudsbeurt hebben gekregen. Eind vorig jaar waren de Stenenbrug en de Zuiderbrug al aan de beurt. Alle drie de bruggen zijn rond de vijftig jaar oud en waren aan groot onderhoud toe.

De gemeente start woensdag 13 januari met inspecties aan de Vondelbrug. Van woensdag 13 januari middernacht tot zaterdag 16 januari 18.00 uur is slechts één rijstrook per richting beschikbaar voor het verkeer. Van zaterdag 16 januari 18.00 uur tot en met vrijdag 5 februari, afhangend van het weer, is de brug afgesloten voor al het rijdend verkeer. De scheepvaartstremming gaat al op woensdag 13 januari in en duurt tot vrijdag 12 februari. Voor het verkeer plaatst de gemeente omleidingsborden. Actuele route-informatie staat ook op www.utrecht.nl/bereikbaar.

Nieuw brugdek
De elektrische installatie voor de bediening van de Vondelbrug wordt gereviseerd. Ook krijgt de brug een nieuw brugdek en een schilderbeurt. Het oude brugdek wordt van de ballastkist (contragewicht) losgesneden waarna het nieuwe brugdek in delen wordt geplaatst. De nieuwe brugdelen zijn van tevoren in een fabriek vervaardigd en worden via het water aangevoerd. Voor deze werkzaamheden is een ontheffing op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verleend. Dit betekent dat ook in de avond en nacht gewerkt mag worden. Dit zal zich echter beperken tot geluidsarme werkzaamheden.

Schilderwerk in maart
Voor het schilderen van de ballastkist in de basculekelder moeten de Stenenbrug en de Vondelbrug in het voorjaar nog enkele dagen open staan. Zo is de ballastkist voor de schilders overal goed bereikbaar. Dat geldt voor de Stenenbrug van 22 tot en met 26 februari en voor de Vondelbrug van 15 tot en met 19 maart 2010. Deze dagen zijn de bruggen afgesloten voor alle verkeer.