Unicef


Verenigde Naties hebben 560 miljoen dollar nodig voor noodhulp aan Haïti

De Verenigde Naties hebben om internationale financiële steun gevraagd. Er is 560 miljoen dollar nodig om naar schatting drie miljoen mensen in Haïti te kunnen helpen.

15 januari 2010, New York

De aardbeving heeft vooral schade aangericht in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Volgens de VN is 10 procent van de gebouwen verwoest en zijn 300.000 mensen dakloos geworden.

John Holmes, de VN-ondersecretaris voor Humanitaire Zaken, meldt dat het gevraagde bedrag in de komende dagen zal worden bijgesteld omdat de totale omvang van de ramp nog niet duidelijk is. Volgens Holmes wordt de hulpverlening enorm bemoeilijkt door onder meer de verwoeste infrastructuur. "Ondanks de enorme inspanningen zal het even duren voordat het tempo van de hulpverlening kan worden opgeschroefd," aldus Holmes. De hoeveelheid hulpgoederen die in Port-au-Prince arriveert is nog steeds beperkt.

De inwoners van Port-au-Prince hebben gebrek aan voedsel, water en medische zorg. Acht ziekenhuizen zijn ingestort of beschadigd.

Alleenstaande kinderen

UNICEF maakt zich ernstig zorgen om kinderen die door de ramp van hun familie gescheiden zijn geraakt. Alleenstaande kinderen worden geregistreerd en zoveel mogelijk herenigd met hun ouders of andere familieleden. Veel kinderen zwerven hongerig, dorstig en getraumatiseerd in de hoofdstad rond.

Foto's Facebook

VN-personeel heeft foto's van de situatie in Port-au-Prince op Facebook geplaatst.