FNV Bouw

Pensioen mortel houdt prijsstijgingen bij

Het pensioenfonds voor de mortel geeft werknemers en gepensioneerden dit jaar een gedeeltelijke toeslag van 0,7%. Genoeg om de prijsstijging van 2009 op te vangen. Vroeger werd dit 'indexatie' genoemd. Dit is mogelijk doordat het fonds zich voorspoedig herstelt van de verliezen vorig jaar op de beurs.


De pensioenpremie stijgt voor werknemers met 0,33%, de premie voor de 55+regeling met 0,2%. De premie voor het WIA-gat daalt iets. Wie voor een werkweek van 40 uur heeft gekozen, gaat ook meer premie betalen, maar daar staat uiteraard een hoger pensioen tegenover. Volgens de cao krijgen werknemers per 1 januari een structurele verhoging van 0,5%. Het is de vraag of er daarmee nog van een plusje sprake is: niet alleen de overstap naar een 40-urige werkweek, ook andere premies en de belasting eisen hun deel op.

Zowel de gepensioneerden als de werkenden profiteren van de verhoging van 0,7%. Want de gepensioneerden zien hun uitkering met 0,7% stijgen. Voor werkenden gaan de pensioenrechten met dat percentage omhoog.

Het liefst had het Bedrijfspensioenfonds voor de Betonmortelindustrie alle pensioenen aangepast met de loonstijging in de sector. Maar dat is nog te hoog gegrepen. Toch is de financiële situatie van het fonds een stuk beter dan een jaar geleden. Zet het financiële herstel door, dan wil het fonds de achterstand in de toeslagverlening inhalen.

a.p.